Milioni za grobnicu pasa: Hiljade pasa ubijeno u azilu Prača

Nema brige ni o ljudima, ni o životinjama

Milioni za grobnicu pasa: Hiljade pasa ubijeno u azilu Prača

09.10.2017 - 19:10
Politika

Krv i leševe sarajevskih pasa čise volonteri dok radnici koji su plaćeni za to ispijaju pive. Dok rade tuđi posao, volonteri dobijaju prijetnje da će biti upucani ako nastave da snimaju, pitaju i traže pse kojih više nema - piše Zurnal.info.

Sa razlogom je azil za sarajevske pse smješten 40 kilometara od grada, u drugom kantonu. S razlogom je izgrađen u šumama Prače, na privatnom zemljištu. Smatralo se da će takav položaj omogućiti da se sve odvija izvan očiju javnosti.

Kada nazovete policiju u Prači reći će vam da nisu nadležni za azil jer je u privatnom vlasništvu. Kada nazovete sarajevsku policiju, reći će vam da nisu nadležni jer se azil nalazi u drugom kantonu.

Ipak, u nedjelju je bilo burno u ovom privatnom "beznadležnom" azilu. Nakon teksta Žurnala u kojem smo upozorili na jezive uslove u kojima psi žive u azilu, 20 automobila punih volontera koji su željeli da pomognu preostalim psima, stiglo je u Praču. Toliko ljudi u jednom danu nije bilo u Prači od dana kada je otvoren.

Sjetimo se, prije pet godina slio se ovdje vrh sarajevske vlade da se fotografiše i presiječe vrpcu - da zvanično otvore logor za pse.

POTVRĐENE MASOVNE GROBNICE

Pet godina kasnije, zvaničnih podataka koliko pasa je ubijeno u Azilu Prača nema. Zvanično su samo potvrđene masovne grobnice u krugu azila.

Prema nezvaničnim podacima, samo u prošloj godini više od 2.000 pasa  sa ulica Sarajeva je završilo u Prači. Danas ih u azilu nema ni 300 i svakim danom ih je sve manje.

Kordinator azila Hamdo Alić za Žurnal kaže da je on u čitavom slučaju prava žrtva, jer nije znao šta zaista rade upravnik azila Esnaf Mujak i njegovi radnici. Tvrdi da će azil za maksimalno deset dana preuzeti Vlada Kantona Sarajevo.

Žurnal je već ranije pisao o poslovima firme Murai Komerc u vlasništvu Muriza Alića koji je odbio govoriti za Žurnal.

Žurnal je pisao i o brojnim krivičnim prijavama protiv Muriza Alića i Murai Komerca. Već tri godine Kantonalno tužilaštvo Sarajevo istražuje navode o ubistvima pasa i pranju novca. Do danas optužnice nema, a ako nazovete Tužilaštvo da pitate kada će biti, dobićete kratak i nejasan odgovor- predmet je u radu.

Izvor: 
Zurnal.info/BNN.BA