Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović napustili PEN centar BiH

Poslali pismenu ostavku

Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović napustili PEN centar BiH

19.05.2020 - 12:12
Politika

Bh.knjževnici Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović nisu više članovi PEN centra BiH, o čemu su danas psolali pismenu obavjest navodeći svoje razoge. Jedan od razloga jeste i pismo PEn centra BiH, od 9.5.2020.godine, u kojem je PEN BiH osudio misno slavlje u pomen žrtvama na Bleiburgu.

- Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne, ni identitetske veze između PEN centra u Bosni i Hercegovini, u čijem sam osnivanju 31. oktobra 1992. sudjelovao i PEN centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova - napisao je Miljenko Jergović.

Pismenu ostavku na članstvo u PEN centru BiH dostavio je i književnik  Ivan Lovrenović koji svoje razloge za odstupanje vidi u sljedećem:

- Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću “zastupanja“ neke od tih strana kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkog PEN-a od 9. maja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satiričnim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. Razoga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkog PEN-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostajanje u njemu. Tražim da me se s današnjim danom brišete iz članstva u PEN centru u Bosni i Hercegovini - napisao je Ivan Lovrenović.

Pored Jergovića i Lovrenovića, PEN centar BiH napustili su i knjževnici Ivica Đikić i Željko Ivanković. Svoje odstupanje oni su, ipak, ovako obrazložili:

"Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom 'Bleiburg', pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno", napusao je u svojoj ostavci Ivica Đikić.

Predsjednik Skupštine PEN centra BiH, Željko Ivanković,  psvoje razloge za podnošenje ostavke i napuštanje PEN centra BiH vidi ovako:

"Žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, a na što sam i pismom ukazao, učinili su izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a. No, to bi bila stvar autorā i potpisnikā da nije objavljena na službenoj stranici P.E.N. Centra BiH kad je postala, opravdale su se moje slutnje, penovska pa time za dio članstva i – diskvalifikacijska. Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH", piše Ivanković.

Izvor: 
BNN.BA