Ministar Fišo: Sve je manje boraca, a sve više onih iz minhenskih brigada

Obilježena 23. godišnjica bitke za brdo Žuč

Ministar Fišo: Sve je manje boraca, a sve više onih iz minhenskih brigada

09.06.2015 - 14:38
BiH

Polaganjem cvijeća na hair-česmi i centralnom manifestacijom, uz prisustvo velikog broja boraca, članova porodica šehida i poginulih boraca, zvaničnika, učenika novogradskih škola i građana, jučer je na platou brda Žuč obilježena 23. godišnjica bitke za širi lokalitet Žuč

Ovom prilikom Sadi Šatroviću, ratnom vojnom invalidu, dobitniku „Medalje za vojne zasluge“ i ratnog priznanja „Srebreni štit“ dodijeljeno je općinsko priznanje „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“.

8. juni, Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči, obilježen je sjećanjem na hrabre sinove koji su svoje živote položili za samostalnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, a prije početka centralne manifestacije, na mjestu nekadašnjeg Doma kulture, položen je kamen temeljac za izgradnju Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. 

Temeljac su zajednički položili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić, Jasmin Smječanin i Hamza Zornić, predsjednici komisija Općinskog vijeća Novi Grad za boračka pitanja i za obilježevanje značajnih datuma i ličnosti, a pridružili su im se Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, premijer Vlade KS Elmedin Konaković, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, ministar za privredu KS Muharem Šabić, te dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sabahudin Delalić. O ratnom putu i herojskim podvizima boraca Armije RBiH govorili su Jasmin Smječanin, pripadnik Druge viteške birigade, stopostotni ratni vojni invalid i Hamza Zornić, jedan od komandira Druge viteške i 143. Lahke brigade. Smječanin je istakao da je za agresora Žuč bila jedna od ključnih za djelovanje po gradu sve do 8. juna, kada su naši borci izvojevali veliku pobjedu. 

 

„Ove događaje ne smijemo nikada zaboraviti. Tih dana se pisala naša historija i stvoreni uslovi da naša djeca danas žive u slobodnom gradu i zemlji“, naglasio je Smječanin. Prisutnima su se obratili i federalni ministar Bukvarević, kantonalni ministar Muharem Fišo, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i ratni komandant Prve slavne brigade Ibrahim Dervišević. Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo podvukao je da na obilježavanjima događaja ovakvog tipa vrlo često, nema onih koji bi trebali biti ovdje ali da sve češće viđa "neke iz minhenskih brigada".

Inače krajnje je čudno da su obilježavanja strategijskih bitaka za grad Sarajevo i Bosni i Hercegovinu prebačene na opštinski nivo (Pofalićka bitka, Bitka za Žuč) dok su na desetine značajnih datuma opštinskog nivoa prebačene na kantonalnu brigu. Ovo je vrlo čudno s obzirom da je u BiH veće decenijama pristuno stranačko obilježavanje značajnih događaja i datuma te da se pozivaju podobni dok je sv manje pravih boraca i komandanata na ovim obilježavanjima a o djeci, koja bi trebala naučiti historiju iz prve ruke, da ne govorimo. 

U znak podsjećanja na herojski put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH, na platou brda Žuč održan je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Lejla Jusić i Latif Močević.

Izvor: 
Fena/BNN