Misa za Bleiburg i antifašistički protesti u Sarajevu protekli mirno

Danas u Sarajevu

Misa za Bleiburg i antifašistički protesti u Sarajevu protekli mirno

16.05.2020 - 17:47
Politika

Nijedan se zločin ne može braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina, poručio je, uz ostalo, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, na misi za bleiburške žrtve, dok su kroz Sarajevo mirno protestovali antifašisti.

U sarajevskoj katedrali u subotu (16. maja) je održana misa za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća. Na misi, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić je bilo prisutno dvadeset osoba, a među njima i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i ambasador Hrvatske u Bosni I Hercegovini Ivan Sabolić. Pokrovitelji mise su bili Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod. Kardinal Puljić je kazao da se misom prikazuje najsvetiji čin i pokazuje poštovanje prema svim žrtvama.

"Ne možemo zaboraviti svoje pokojne, pogotovo ako ih je mržnja ubila. Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto. Molićemo vječni mir svim nastradalima. Pravo na život svake osobe pod Božijom je zaštitom, stoga svakoj nevinoj žrtvi dugujemo poštovanje, tu ne može biti razlike ni rasne, ni političke, ni konfesionalne. Masovne likvidacije bez suda i dokaza krivnje su teški zločini pred Bogom i ljudima", poručio je Puljić.

"Nitko", kazao je, Pujić "nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo".

"Nitko nema pravo dirati rane, boli onih koji pate zbog gubitka svojih. Ako ne znamo poštivati, onda u nama nema dostojanstva ni ljudskog ni nacionalnog. Pravi dijalog počiva na prihvaćanju istine. Treba stvarati klimu pomirenja i praštanja, ali te postavke počivaju na temelju istine. Ne može se graditi proces pomirenja bez unutarnje katarze. Valja ljudski pravim imenom nazvati i ukazati na činjenicu koje se ne mogu zanijekati. Istina oslobađa prostor na stvaranje povjerenja među ljudima. Nijedan se zločin ne može braniti. To jednako vrijedi i za pojedinca i za zajednicu. Tražiti oproštenje je put dostojan čovjeka", kazao je Puljić.

U vrijeme trajanja mise, više hiljada građana Sarajeva je krenulo u mimohodu od naselja Marijin Dvor, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim objesio 55 antifašista. Organizator je bio SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.

Mimohod je završio dolaskom pred Vječnu vatru, u centru grada, gdje su se mogli čuti povici ‘Neće proći’, ‘Ne daj se Bosno’, a pjevane su brojne antifašističke pjesme. Sve je proteklo mirno i bez incidenata, a održavanje mise u sarajevskoj katedrali i mimohod kroz grad je obezbjeđivalo više stotina policajaca.

Sat vremena prije održvanja mise u Sarajevu i protesta antifašista, šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, zajedno s drugim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, položila je cvijeće za žrtve Drugog svjetskog rata na Spomen-park Vraca i Jevrejsko groblje u Sarajevu. Kavalec je na Vracama izjavila novinarima da je tu u ime Misije OSCE-a u BiH i drugih organizacija u sastavu te organizacije.

"Naša namjera danas bila je da dođemo i odamo počast žrtvama fašizma. U našim mislima su svi srodnici nastradalih ljudi koji i dalje pate zbog onoga što se desilo članovima njihove porodice", poručila je Kavalec.

Na novinarsko pitanje ima li ovaj događaj veze s današnjom misom u Katedrali u Sarajevu, odgovorila je da je njihovo prisustvo danas na Vracama "znak poštovanja koje osjećamo prema nastradalim žrtvama i našeg razumijevanja za bol koje njihove porodice osjećaju zbog gubitka koji su doživjele".

Izvor: 
BNN.BA/RSE