Mizerno: Trumpov advokat uvjerava javnost da je Trump "pobjednik" izbora

Press konferencija

Mizerno: Trumpov advokat uvjerava javnost da je Trump "pobjednik" izbora

21.11.2020 - 05:55
Svijet

Američki predsjednik Donald Trump nastavlja pokušavati preokrenuti rezultate izbora iako mu se preostale opcije ubrzano tope. Nakon što je sud odbacio tužbe o izbornim prijevarama u Michiganu, Arizoni i Pennsylvaniji, a prebrojavanje u Georgiji potvrdilo da je Biden pobjednik, Trump se okrenuo prema sljedećoj instanci - republikanskim dužnosnicima.

Njih je pozvao na razgovor u Bijelu kuću kako bi ih pokušao uvjeriti da zaustave verificiranje rezultata u Michiganu. Biden ima prednost od 157.000 glasova, a potvrda rezultata četveročlanog odbora trebala bi biti u ponedjeljak. Trump pokušava zaustaviti verificiranje glasova, nakon čega bi, u teoriji, republikanski dužnosnici mogli intervenirati i postaviti elektore koji podržavaju Trumpa u svim državama gdje je pobjedu odnio Biden.

No, šanse da preokrene Michigan su vrlo male. Guvernerka je demokratkinja Gretchen Whitmer, a to znači da guvernerka, čak i ako republikanci uspiju postaviti svoje ljude u odbor, ima pravo otpustiti članove odbora i imenovati privremene zamjenike. Osim toga, zakon te države nalaže odboru da prihvati odluku birača te bi demokrati mogli podnijeti tužbu ako se odbor ne pridržava zakona.

Republikanski senator Mike Shirkey rekao je prethodno ovaj tjedan da će poštovati volju naroda i potvrditi Bidena, a Lee Chatfield je napisao da "tko god osvoji najviše glasova, odnijet će Michigan". Nije poznato o čemu su njih dvojica razgovarala s Trumpom, ali je jasno da je takav predsjednički pokušaj da se utječe na inače rutinski slijed događaja, opasno upletanje u lokalne i savezne politike.

Trumpovo pojačano interveniranje u rezultate izbora, koje republikanci u Washingtonu uglavnom ignoriraju, događa se u posljednjim danima prije roka za verificiranje rezultata u ključnim swing državama. Šest država koje su Trumpu bitne - Georgija, Michigan, Arizona, Nevada, Pennsylvania i Wisconsin, imaju rokove za potvrdu rezultata, ovisno o državi, od ponedjeljka do 1. prosinca.

Trumpov očaj može se očitati i u posljednjoj akciji njegova glavnog odvjetnika Rudolpha Giuliania. On je u četvrtak poslijepodne održao najbizarniju konferenciju za novinare u ovoj kampanji. A to puno govori s obzirom na to da je prošlu organizirao na parkiralištu nasuprot sex-shopa i krematorija. Ova posljednja održala se na običajnijem mjestu; u prostoriji Republikanskog nacionalnog odbora (RNC), ali je zato njezin sadržaj bio gotovo pa nedokučiv.

U gotovo sat i 45 minuta Giuliani je iznio desetak različitih teorija zavjere i dezinformacija. Od toga da su se glasovi brojali uz pomoć softvera kompanije Dominion koja je stvorena prema uputama preminulog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza kako bi se rezultati izbora mogli namještati do toga da su na izbore pokušali utjecati George Soros, Clintonova zaklada i Kina. Svaku od tih teorija opovrgnuo je CNN-ov fact-checking tim. Primjerice, u Georgiji su se ručno prebrojavali glasovi i pokazalo se da odgovaraju rezultatu Dominiona.

Osim toga, isti softver se koristio i na Floridi i u Utahu, gdje je pobjedu odnio Trump.

A kad je ponestalo sadržaja, spominjali su se tu još i glasovi mrtvaca, Mickyja Mousea i film "Moj rođak Vinny", sve kako bi pokušao dokazati svoje neobične ideje. Čak je i komentator s Fox News, Geraldo Rivera, izjavio da je riječ o prilično čudnovatom događaju.

"Poznajem Rudyja Giulianija desetljećima i ono što sam vidio bilo je bizarno, nefokusirano", rekao je Rivera.

Giulianijevo bulažnjenje dodatno je začinjeno kad mu se u jednom trenutku niz oba obraza počela slijevati crna boja, vjerojatno boja ili neki drugi sličan proizvod za kosu. Teška svjetla televizijskih kamera koje toliko cijeni su ga iznevjerila. Zanimljivo je i to što članovi Republikanskog nacionalnog odbora nisu bili uključeni u organiziranje konferencije i mnogi su se u tom trenutku "izgubili" samo da ih kamere ne bi mogle povezati s tim događajem. Bio je to u potpunosti Rudyjev šou.

Za to vrijeme, Trump pritišće lokalne republikanske dužnosnike i guvernere. Washington Post piše da je Trump posebno iznerviran Brianom Kempom, guvernerom Georgije, kojem zamjera što nije utjecao na prebrojavanje glasova. "Republikanci moraju postati opakiji!" poručio mu je Trump preko Twittera.

Trumpov kritičar, republikanac Mitt Romney, osudio je Trumpa.

"Nakon što nije uspio iznijeti niti jedan vjerodostojan slučaj izborne prijevare ili zavjere pred sudom, sada otvoreno pritišće državne i lokalne dužnosnike da potkopavaju volju naroda i ponište izbore. Teško mogu zamisliti gori, više nedemokratski čin jednog američkog predsjednika", poručio je Romney.

Izvor: 
BNN.BA/Jutarnji.hr