Mladen Ivanić zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici

Uputio pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a

Mladen Ivanić zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici

29.06.2015 - 13:08
BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da je kao srpski član Predsjedništva uputio pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

Kazao je da se na ovaj korak odlučio jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH. 

Pismo je, kaže, njegov stav. 

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da je ta rezolucija, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promijene, kao i da je otišlo u drugi plan sve pozitivno što je  bilo urađeno prije predlaganja ove rezolucije te još nekih događaja, koji su BiH vratili unazad. 

- Društvo je potuno podijeljeno - rekao je Ivanić navodeći da je evidentno da postoje negativne posljedice cijele ove priče. 

On je dodao da ne razumije šta su htjeli predsjednici Srbije i RS-a Tomislav Niković i Milorad Dodik „držeći mu nedavno lekcije u Beogradu“, jer se on već ranije odredio prema rezoluciji o Srebrenici. 

- Ne razumijem, posebno Dodika, jer je bio dogovor da ovo pisimo zajedno potpišemo - rekao je Ivanić ističući da ne zna „zašto je Dodiku trebao taj beogradski događaj, na kojem je s Nikolićem pozvao Ivanića da zatraži sazivanje sjednice 
Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici“. 

- Očekivao sam i da Nikolića njegovi savjetnici bolje savjetuju, jer je jasno da je Bakir Izetbegović za rezoluciju o Srebrenici, a Dragan Čović je neutralan – dodao je Ivanić.

Pozvao je Nikolića da ne dijeli Srbe.

- Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine - rekao je Ivanić. 

Potvrdio je da neće ići na sastanak koji je Dodik za danas  poslijepodne najavio s predstavnicima RS-a u Predstavničkom i Domu naroda BiH, jer, kako je rekao, Dodik jedno dogovori ujutro, a drugo radi poslijepodne. 

Kada je u pitanju tvrdnja predsjednika RS-a da će tražiti referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, Ivanić je dodao da ima osjećaj „da je  prvi put ozbiljan, ali da je pitanje da li je osmislio šta će poslije izjašnjavanja građana“. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: