Mogherini: Investirati u pristupne pregovore sa zemljama zapadnog Balkana

Završno obraćanje pred Evropskim parlamentom

Mogherini: Investirati u pristupne pregovore sa zemljama zapadnog Balkana

17.04.2019 - 21:27
Evropska unija

Vjerujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore, koji već traju sa zemljama zapadnog Balkana, kao i u naše snažno partnerstvo s onima koji još nisu kandidatske zemlje, poručila je šefica Evropske unije (EU), Federica Mogherini, u svom završnom obraćanju pred Evropskim parlamentom u Strazburu, prenose agencije. 

Federica Mogherini, EU

U svom obraćanju koje je bilo posvećeno rezultatima vanjske politike EU-a, ocijenila da je politika proširenja bila jedna od uspješnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva EP-a, prenosi Tanjug.

"Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno s Balkanom, uspješna je priča, koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavljanja povjerenja i zajednički izazova", kazala je Mogherini.

Kao primjer uspjeha evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja, poslije 27 godina bilateralnih problema.

"Možda ne uspijete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrijednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda poslije 25 godina, sedam godina ili samo dvije godine", poručila je Mogherini.

Ocijenila je da bi strateški velike greška i primjer "kratkovidosti" EU-a bilo ukoliko odluka o pokretanu pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom ne bi bila donijeta u junu ili bi se odložila.

Mogherini je pred poslanicima EP-a zaključila da se zemlje zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje, već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

Izvor: 
BNN.ba / Agencije