Mogherini pozvala međunarodnu zajednicu da ostane pri iranskom nuklearnom sporazumu

"Posebno sam zabrinuta zbog večerašnje najave novih sankcija"

Mogherini pozvala međunarodnu zajednicu da ostane pri iranskom nuklearnom sporazumu

08.05.2018 - 21:41
Svijet

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je večeras međunarodnu zajednicu da ostane pri iranskom nuklearnom sporazumu, uprkos tome što je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje SAD-a i uvođenje novih sankcija Teheranu.

"Posebno sam zabrinuta zbog večerašnje najave novih sankcija", rekla je Mogherini.

Ona je dodala da je EU odlučna da sačuva sporazum, koji je postignut 2015. godine. 

"Zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice mi ćemo sačuvati ovaj sporazum", rekla je Mogherini, prenosi Srna. 

Rouhani: Ono što je Trump uradio je psihološki pritisak

Nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, javnosti se obratio iranski predsjednik Hassan Rouhani rekavši kako ono što je Trump uradio je psihološki pritisak, te da će Iran od večeras biti još odlučniji i ujedinjeniji. 

"Shvatili smo da se Trump ne pridržava međunarodnih sporazuma, pa tako ni nuklearnog sporazuma s Iranom. Učinili smo sve što smo mogli kako bi donijeli određene ekonomske odluke. Sada imamo nuklearni sporazum bez Amerike. Naš narod će vidjeti da će se ekonomski rast Irana nastaviti i da ćemo postići stabilnost tržišta. Naša valuta će također biti snabdijevena. Iranska nacija će od večeras biti još odlučnija i ujedinjenija. Ono što je Trump uradio je psihološki pritisak. Nećemo mu to dozvoliti. Historija je pokazala da je naš narod uvijek odnosio pobjedu pred svim prijetnjama", naglasio je Rouhani u obraćanju medijima.

Iranski predsjednik je dodao kako će narednih dana i mjeseci nastaviti pregovarati s ostalim stranama koje su potpisale sporazum, misleći na Francusku, Kinu, Njemačku, Rusiju i Veliku Britaniju.

"Sve će biti zasnovano na nacionalnim potrebama i ciljevima. Ako se sporazum nastavi i ako mi i dalje budemo imali koristi od njega, pridržavat ćemo ga se. U suprotnom, on će biti mrtvo slovo na papiru. Želim Irance razuvjeriti i reći im da ćemo biti jaki i prevazići ovu prepreku bez problema. Iranci neće imati nikakvih problema u narednim danima, mjesecima i godinama", istakao je Rouhani. 

Izvor: 
BNN.BA /Agencije