Mogli štampati koliko im treba: Glasački listići štampani bez žiga i serijskih brojeva

Smijurija od tzv. "izbornog procesa" u Bosni i Hercegovini

Mogli štampati koliko im treba: Glasački listići štampani bez žiga i serijskih brojeva

19.10.2018 - 09:04
Politika

Glasački listići u Bosni i Hercegovini štampani su bez bilo kakvog nadzora. Listići nemaju serijski broj - dakle mogli su štampati onoliko koliko im treba. Također, listići nemaju ni zaštitni žig što je, još jedan, polakšavajući faktor da se odštampa i urkade onoliki broj glasova koliko zafali SDA-u, SNSD-u i HDZ-u.

"Kada pogledamo cjelokupni izborni proces, on je pun nepravilnosti a po mnogim aspektima i kriminalnih radnji koje bi morale biti proces procesuiranja. Jasno je da su glasački listići štampani bez sudjelovanja posmatrača određenih stranaka.Ti listići nisu označeni serijskim brojevima, nemaju žiga i moglo se naštampati koliko želite tih listića. To posebno zabrinjava kada se radi o entitetu Republika Srpska i vjerodostojnosti izbora. Sve upućuje da su oni na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine vrlo upitni, ne samo u Republici Srpskoj. To su bili neregularni izbori koji ne odražavaju stvarnu volju biračkog tijela u Bosni i Hercegovini", izjavio je za N1 Zijad Bećirović, direktor međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Preko 500.000 poništenih glasova u Bosni i Hercegovini, dodatnih oko 10% ubačenih glasačkih listića u izborni materijal, prethodno popunjen po želji i potrebama SDa, SNSD-a i HDZ-a, dovode do brojke od oko 700.000 neregularnih glasova u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini.

U svakoj, iole normalnoj zemlji, to bi bio razlog za poništavanje izbora jer, kako stvari stoje - a tako je, imamo dva nelegalna i krađom postala člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, odnosno petdesetak ukradenih skupštinskih mandata u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Takvi "rezultati izbora", odnosno rezultati krađe istih negiraju demokratiju i na velika vrata uvode anarhiju i legalizcuju kriminal sa druge strane. Ako CIK ali i nadležna tužilaštva ne poduzmu određene mjere na poništavanju izbora, hapšenju onih koji su stotine hiljada glasova ukrali od građana BiH, smisao postojanja ovih institucija postaje bez ikakvog smisla i pretvaraju se u zaštitni mehanizam SDA, SNSD-a i HDZ-a. Uostalom - kao i do sada!

Izvor: 
BNN.BA/N1