Može li ozbiljna država biti na "privremenom finansiranju"?

Država na infuziji

Može li ozbiljna država biti na "privremenom finansiranju"?

23.07.2019 - 13:44
Politika

Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o Privremenom finansiranju koje će trajati do septembra 2019.godine. Finansijska infuzija produžena je do roka do kada bi se, otprilike, trebao postići međustranački dogovor o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH. Ako se u septembru "desi" nova vlast, privremeno finansiranje će stati i naslijedit će ga budžet. Ako ne bude političkog dogovora, sigurno je da će biti finansijske infuzije. 

Vijest dana vagala se između informacije hoće li sjednici Vijeća ministara BiH prisustvovati ili neće ministri iz HDZ-a. Od njih, naime, zavisi odluka o privremenom finansiranju institucija BiH. Zanimljivo je da je za današnje zasjedanje Vijeća ministara BiH bilo zainteresovano oko 40 novinarskih ekipa iz BiH što dovoljno govori koliko BiH ima težak zastoj kada je odluka o privremenom finansiranju "biti ili ne biti" za državu.

Sada kada je odluka usvojena, BiH ima 2,5 mjeseca političke i finansijske infuzije da proba postići dgovor o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou. Hoće li HDZ ostati pri svom zahtijevu o izmjeni Izbornog zakona BIh, odnosno SNSD o protivljenju aktivacije MAP-a vidjet će se uskoro ili, pak, obje stranke ovim zahtijevima poskupljuju svoje buduće finansijsko-političke zahtijeve. 

Izvor: 
BNN..BA