Može li u EU pristupiti država u kojoj je vijest dana da radi grijanje, tramvaj ili da ima vode!?

Put u EU se ,najviše, koristi u dnevno-političke svrhe

Može li u EU pristupiti država u kojoj je vijest dana da radi grijanje, tramvaj ili da ima vode!?

09.10.2020 - 09:12
Politika

Put Bosne i Hercegovine prema EU mogao bi se nazvati običnom floskulom lokalnih političara. Već desetak godina Bosna i Hercegovina "putuje" a da se, pri tome, vrlo malo ili gotovo nikako pomjerila sa jednog mjesta. Izuzev odgovora na Upitnik, što je stara vijest, te preporuke Evropske komisije, od kojih Bosna i Hercegovina nije ispunila nijednu u potpunosti (svega tri djelimično) Bosna i Hercegovina već desetak godina tapka u mjestu u političkom i reformskom smislu.

Reforma pravosuđa, strategija za procesuiranje ratnih zločina, Izborni zakon BiH, legitimno predstavljanje, izborne krađe i manipulacije, politička kontrola nad pravosuđem, policijom i drugim organima represije i kontrole...opis su realnosti Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj ne postoje državne, već tek stranačke institucije zaogrnute državnim prekrivačem.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, izjavio je da Bosna i Hercegovina neće doći do stadija građanskog društva ni za pet decenija, dok predsjednik SNSD-a negira državu Bosnu i Hercegovinu i ruši njene institucije. Predstavnici stranaka u raznim državnim institucijama ratuju po stranačkim naputcima, ne poštujući zakone države "koju predstavljaju". Bosna i Hercegovina (p)ostala je zemlja u kojoj su "vijesti dana" da radi grijanje, da je propradio tramvaj ili da, pak, određeni gradovi i naselja imaju pitku vodu. Uz navedeno, jedna od osnovnih tema svakodnevnice u Bosni i Hercegovini jesu i migranti koji ovu zemlju čine nesigurnom ali je pokazuju i nemoćnom da se izbori sa 4-5.000 stranaca, od kojih njih nekoliko sottina okolo hoda sa noževima.

OVako obramrla država, sigurno je, nije u stanju da putuje ka EU ili NATO-u, izuzev ako to, zbog geostrateškog interesa, ne bude poklon/sadaka od ovih međunarodnih institucija. S toga je pravo stanje Bosne i Hercegovine danas, jednako isto kao i prije 25 godina a karakteriše je sve veći stepen obramrlosti države, obesmišljavanje institucija i zakona, te povećanje stranačko-provatne anarhijske strukture koji su prava vlast u Bosni i Hercegovini.

Foto: Wikipedia

Izvor: 
BNN.BA