Mreža za izgradnju mira: Jevreji su dio BiH, njeno vezivno tkivo, ovdje su stoljećima...

Nakon dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu

Mreža za izgradnju mira: Jevreji su dio BiH, njeno vezivno tkivo, ovdje su stoljećima...

20.07.2018 - 14:31
BiH

Mreža za izgradnju mira najoštrije osuđuje incidente zabilježene u Sarajevu i Tuzli sa, kako ističu, stravičnim grafitima, ili u nekim slučajevima i fizičkim napadima na članove Jevrejske zajednice u BiH. 

- Jevreji su dio Bosne i Hercegovine, njeno vezivno tkivo, ovdje su stoljećima. BiH je Jevrejima, ali i svima nama bila i jeste utočište, a Jevreji su svojim angažmanom uveliko doprinijeli razvoju države – kaže se u saopćenju.

Mreža za izgradnju mira podsjeća na Isaka Samokovliju, Emerika Bluma, Oskara Danona, Laure Papo Bohoret, Daniela Ozme, ili danas Jakoba Fincija, Elija Taubera, Borisa Kožemjakina, ali i mnogih drugih koji su dali neizbrisiv pečat bh. društvu.

- Bosna i Hercegovina je država sviju nas i tako je trebamo graditi, kao ravnopravnu državu svih naroda, građanki i građana, na osnovama multikulturalizma, slobode i jednakopravnosti – poručili su iz Mreže za izgradnju mira. 

O ovom slučaju se na svom Facebook profilu ranije oglasio oglasio istaknuti službenik Jevrejske zajednice u BiH, Igor Kožemjakin, čiji status prenosimo u cjelosti:

„Poštovani,

u poslijednih nekoliko dana su se desila dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu. U oba slučaja se radi o ispisivanju grafita na i u ulazu stambenih zgrada u kojima žive članovi Jevrejske zajednice. Jevrejska zajednica u BiH, je uvijek isticala izostanak antisemitskih ispada u Bosni i Hercegovini kao pozitivan primjer bosanskohercegovačkog načina života i njegovanja dobrih komšijskih odnosa. Sa žaljenjem i ogorčenjem smo primili ovu vijest, svjesni da ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Jevreji grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih grupa.

Apelujemo na nadležne organe da identifikuju i kazne počinioce u skladu sa zakonom. Najoštrije osuđujemo ove napade na pripadnike naše zajednice kao i svaki govor mržnje i bilo kakav akt kojim se vrijeđaju nacionalna osjećanja građana te pozivamo sve relevantne društvene faktore da se pridruže osudi ovih vandalskih djela i pruže podršku i zaštitu svojim sugrađanima, pripadnicima naše zajednice.“

 

 

Izvor: 
BNN