MRV BiH osudilo napade na vjerske objekte u BiH

Naglo povećanje napada

MRV BiH osudilo napade na vjerske objekte u BiH

29.06.2015 - 14:27
BiH

Međureligijsko vijeće (MRV) u Bosni i Hercegovini izrazilo je veliku zabrinutost naglim povećanjem broja napada na vjerske objekte u zemlji u zadnjih nekoliko dana.

U saopćenju MRV-a se navodi da je 24. juna napadnuto pravoslavno groblje u naselju Osijek, općina Ilidža; 25. juna napadnuta Atik džamija u Janji, a 26. juna Riječanska džamija u Zvorniku. 

Međureligijsko vijeće najoštrije osuđuje sve navedene napade i poziva nadležne organe da po ovim predmetima postupaju hitno i da posvete posebnu pažnju kako bi što prije identifikovali i adekvatno kaznili počinioce tih napada. 

Međureligijsko vijeće u sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte. 

- Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija da obezbijedimo bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH - navodi se u sapoćenju MRV-a BiH. 

Izvor: 
Fena