Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Kurban-bajram

"Dani velikog Božijeg dobra"

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Kurban-bajram

10.08.2019 - 16:03
BiH

Sutra muslimani širom svijeta dočekuju prvi dan Kurban - bajrama, 10. zul-hidždže 1440. hidžretske godine, dok će se bajram-namaz na području Sarajeva klanjati u 06:24 sati. 

dzamija, Kurban-bajram

Centralna bajramska svečanost biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović .
Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme biće upriličeno prvog dana Kurban-bajrama od 9,30 do 12 sati, u kancelariji reisu-l-uleme. Prijem za zvanice će biti održan u haremu Careve džamije u Sarajevu, istog dana s početkom u 18,30 sati.

"Kurban ili Hadži bajram - veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža - dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome hramu, kako bi obavili hadž, peti stub islama, što im je Uzvišeni Allah dž.š. propisao, ukoliko su stekli materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed neka je mir i spas Božiji na njega", saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


 

Izvor: 
BNN.ba