Na današnji dan ubijeno 116 Bošnjaka u Ahmićima

Godišnjica masakra

Na današnji dan ubijeno 116 Bošnjaka u Ahmićima

16.04.2019 - 09:43
Politika

Masakr u Ahmićimaje ratni zločinkojeg su počinili neki pripadnici 4. bojne vojne policije HVO-a i jedinice “Jokeri” protiv bošnjačkihcivila tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba16. aprila1993. u selu Ahmićima, u općini Vitezu Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 116 osoba. To je bio najveći pojedinačni pokolj tokom sukoba između Armije RBiH i HVO-a. 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudio je da su ubistva u Ahmićima (ubijeno 116 Bošnjaka) bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Prema Centru za ljudska prava u Zenici, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180. Počinioci ovog strašnog ratnog zločina su bili pripadnici slijedećih jedinica: Anti-teroristička bojna Vojne Policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, Vitezovite brigada "Nikola Šubić Zrinski". Za zločine u Ahmićima osuđeni su Dario Kordić, Tihomir Blašić, Paško Ljubičić, Drago Josipović i drugi. 

[- Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba]

Ahmići: Odavanje počasti nevino ubijenima

Snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ahmićima su prije 26 godina ubile 116 civila, među kojima 32 žene i jedanaestero djece. Porodice ubijenih danas će se okupiti na Šehidskom mezarju u Vitezu, odakle će u 9 sati početi mirni marš “Put istine i sjećanja”.

Na mezarju u Vitezu glavni imami će proučiti odlomke iz Kur’ana, nakon čega će prije podne-namaza u 12:30 biti položeno cvijeće na spomen-obilježje. U Ahmićima će danas biti održana i komemoracija žrtvama zločina na kojoj će sudjelovati i ratni veterani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon komemoracije u Ahmićima će, ali i na internetu, zvanično biti predstavljen narativ “48 sati pepela i krvi”, SENSE Centra za tranzicijsku pravdu iz Pule.

Izvor: 
BNN.BA/WP