Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

Položeni vijenci na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

18.07.2015 - 12:53
BiH

Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači obilježen je Dan šehida.

Cvijeće i vijence su položile delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice, kao rukovodstvo Skupštine KS, ministarstva za boračka pitanja KS na čelu sa ministrom Muharemom Fišom kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Danas, kako je kazao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, odajemo poštovanje bh. šehidima, onima koji su najzaslužniji za slobodu koju  uživamo.
 
- Njima ćemo se odužiti najbolje tako što ćemo se nastaviti zalagati i boriti za ono za šta su se oni borili, a to je cjelovita i demokratka država BiH ravnopravnih naroda i građana na cijeloj njenoj teritoriji, osiguravati prava i brinuti se o njihovim porodicama i u svakoj prilici odavati im poštovanje - dodao je Džaferović.
 
Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almir Škrijelj u svom obraćanju kazao je da su bajrami u BiH posljednjih  nekoliko godina istovremeno naša radost, ali i naša tuga jer se sjećamo svih onih koji su nekada sa nama bajramovali, a danas ih nema. Oni od nas, kako je dodao, očekuju da nastavimo njihov put časne borbe tako što ćemo se obrazovati, graditi institucije naše domovine, biti visokomoralni i težiti da budemo dobri ljuidi. 

Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić kazao je da bijeli nišani govore o dobrim Bošnjacima koji vole svoju zemlju. 

- Ovi nišani govore da ova zemlja ima svoju budućnost, govore da će ova zemlja imati onu sigurnost koju joj obezbijede njihova djeca, sinovi, mi oni koji smo ostali živi da vodimo ovu zemlju u lijepu budućnost – kazao je ef. Smajić. 


 

Izvor: 
Fena/Bnn