Načelnik negiranja genocida: Grujičić izjavio da broj ubijenih u Srebrenici nije tačan

Načelnik grada čiju su stanovnici, uglavnom, ubijeni Bošnjaci

Načelnik negiranja genocida: Grujičić izjavio da broj ubijenih u Srebrenici nije tačan

10.07.2019 - 15:09
Politika

Žalosno je što ima toliki broj nišana. To samo nenormalnom čovjeku može da imponuje ili da kaže šta me briga. Svaki gubitak je težak, znam na sopstvenoj koži. Ali definicija zločina je urađena da ne odgovora istini i stvarnom stanju na terenu. Pozivam sve institucije da dokažu istinu i ja ću je prihvatiti. Istina je da ta brojka nije validna. Ukoliko ja dokažem da jedan čovjek iz Potočar da je živ onda ta brojka više nije 8.372, nego je 8.371, ali se po tom pitanju ništa ne mijenja. Nikad se nije revidirao spisak, izjavio je načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić.

Mladen Grujičić

"Ja sam na početku svoga mandata izrazio želju da se poklonim svim žrtvama, međutim to je naišlo na negodovanje organizatora komemoracije 11. jula i u razgovoru sa predstavnicima Bošnjaka zaključili smo da nije vrijeme za jedan takav potez. Nije vrijeme za moj dolazak u Memorijalni centar kao što nije vrijeme ni za dolazak bošnjačkih predstavnika na srpska stratišta. Ali ja ću težiti tome i vjerujem da će doći trenutak kada ćemo formirati zajedničku ekipu koja će obići sva stratišta na teritoriji opštine Srebrenice", dodao je Grujičić.

Na pitanje novinara zašto predstavnici Srba i dalje konstantno negiraju presude sudova u vezi s genocidom u Srebrenici, Grujičić je izjavio:

"Gdje su ti sudovi da osude i jednog Bošnjaka Srebrenice koji je ubijao Srbe? Kako da vjerujemo tom sudu koji je sudio samo jednom narodu i bio je jednostran? Sud je napravio totalni raskol kada je favorizovao jedne, a degradirao druge. Ne može se vjerovati tom sudu koji osuđuje samo jedne. Ovdje su ginuli i Hrvati, i Romi, i Srbi i Bošnjaci, a izgleda da su samo Srbi ubijali".

Izvor: 
BNN.ba