'Nacionalizam vakcine': Svaka država sama za sebe, bogati već rezervisali količine

Siromašne države padaju pod moć svojih feudalnih vladara sa "demokratskim legitimitetom"

'Nacionalizam vakcine': Svaka država sama za sebe, bogati već rezervisali količine

01.08.2020 - 17:24
Svijet

Više od 75 bogatih država, uključujući i Veliku Britaniju, izrazilo je interes da finansira COVAX shemu koju takođe zajedno vode Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) i Koalicija za spremnost na epidemije (CEPI). Pridružilo se još 90 siromašnijih država koje bi bile podržane donacijama.

Ali Sjedinjene Države, Kina i Rusija nisu među državama koje su izrazile interes za COVAX kako navode iz GAVI-ja. Izvor iz EU rekao je za Reuters tokom posljednje sedmice jula da je Evropska komisija, izvršno tijelo EU i predvodnik u pregovorima sa farmaceutskim kompanijama, savjetovala države članice da ne kupuju vakcine za COVID-19 preko COVAX-a.

"Zabrinut sam", rekao je Thomas Bollyky, direktor globalnog zdravstvenog programa u Vijeću za vanjske odnose. "Ono što se događa s nekolicinom zemalja koje zatvaraju isporuku vakcine konkurentno je multilateralnim ponudama za nabavku."

"Na kraju dana, proizvodnja vakcine je ultimativni resurs. Možete ga proširiti, ali samo do određene granice."

Stručnjaci procjenjuju da se svijet opravdano može nadati da će do kraja iduće godine imati oko 2 milijarde doza učinkovitih vakcina protiv COVID-19, ukoliko se nekoliko vodećih kandidata pokaže djelotvornim u ubrzanim ispitivanjima koja su u kasnoj fazi. Cilj COVAX-a je uraditi distribuciju doza za najmanje 20% populacije državama koje su njegove potpisnice.

Međutim, Berkley iz GAVI-a, je rekao da ako zainteresovane države ili regije pokriju njihovo ukupno stanovništvo - umjesto da se podjela rasporedi širom svijeta i prvo zaštite najugroženiji - pandemija se ne može kontrolisati.

"Ako biste pokušali vakcinisati cijelu Ameriku, cijelu EU, na primjer, sa dvije doze vakcine - tada biste došli do oko 1,7 milijarde doza. A ako je to broj doza koji je dostupan, drugima nije puno ostalo."

Ako nekolicina ili čak 30 ili 40 zemalja imaju vakcinu, ali više od 150 drugih nema "onda će tamo vladati epidemija", rekao je Berkley.

"Ovaj virus... kreće se naokolo poput munje. Tako da ćete završiti u situaciji kad se nećete moći vratiti u normalu. Nećete moći imati trgovinu, turizam, putovanja, osim ako niste usporili opštu pandemiju."

On i Smith kao i drugi zdravstveni stručnjaci rekli su da bi okončanje pandemije značilo prestanak zaraze na globalnom nivou.

"Radi se o razlici u pandemiji koja traje još dvije godine umjesto jedne godine", dodao je Smith. "Ekonomske i zdravstvene posljedice toga su ogromne."

Izvor: 
BNN.BA/RSE