Nadrealno: KCUS se pohvalio sve većim brojem pacijenata na Psihijatriji !

"Pacijenti sa različitim psihičkim oboljenjima"

Nadrealno: KCUS se pohvalio sve većim brojem pacijenata na Psihijatriji !

24.07.2018 - 22:09
BiH

Ovdašnja vlast u Bosni i Hercegovini odavno je navikla svoju javnost na one izjave, informacije i događaje koji se u drugim, normalnije uređenim zemljama, smještaju u rubriku "vjerovali ili ne". Tako se i danas Klinički centar univerziteta u Sarajevu javnim saopćenjem "pohvalio" kako Psihijatrijska klinika ove ustanove bilježi sve veći broj pacijenata. I ne samo to. Navodi se kako je riječ o "pacijentima sa različitim psihičkim oboljenjima", a kao pohvalno je navedeno kako se u "psihijatrijskoj ambulanti zbrine više od 30, a u Dnevnoj bolnici svakodnevno 35 pacijenata".

Osim što su se "pohvalili" povećanim brojem pacijenata sa psihičkim smetnjama i poremećajima, iz KCUS-a su pohvalili i "uklanjanjem starog drveća" u krugu klinike. 

"Na Psihijatrijskoj klinici KCUS zabilježen je porast broja bolesnika sa različitim psihičkim oboljenjima. Dnevno se u ambulanti zbrine više od 30, a u Dnevnoj bolnici se svakodnevno tretira 35 pacijenata. Otpusti bolesnika praćeni su prijemima, te su kapaciteti Stacionarnog odjela Klinike popunjeni",  saopćeno je danas iz KCUS-a.

Navodi se i kako su, prema riječima šefice Klinike, prof.dr.Ifete Ličanin, uvjeti rada na Klinici znatno poboljšani zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS-a.

- Na Psihijatrijskoj klinici radim već 40 godina. Ovo je prvi put da je potpuno uređen park neposredno uz Kliniku. Uklanjanjem starog drveća konačno imamo čist zrak, nema više vlage i starih grana koje su zaklanjale ulazak svjetlosti u bolesničke sobe - kazala je prof.dr. Ličanin. 

Dodala je da je veoma bitan faktor u liječenju psihijatrijskih bolesnika sam ambijent u kojem borave.

- Sada na prozorima imamo neprobojno staklo, skinute su rešetke. Prostorije više ne podsjećaju na tmurne zatvorske ćelije. Neuporedivo su bolji uslovi boravka bolesnika  i rada svih uposlenika Klinike - istakla je Ličanin.

Ona dodaje da se starosna struktura pacijenata znatno mijenja. Sve je veći broj adolescenata s psihičkim poteškoćama, koji se svakodnevno zbrinjavaju na ovoj Klinici.  

Treba istaći kako je današnje saopćenje KCUS-a o pohvali na broju povećanih pacijenata na Psihjatriji na društvenim mrežama naišlo na velike kritike građana. Većina je mišljenja kako je BiH jedina država na svijetu koja se hvali pomenutim podatkom, kao i potezom KCUS-a koji se ovakvim porazom odlučio javno pohvaliti!

Izvor: 
BNN.BA