Nadređen počiniocima zločina: Salko Gušić izvjestio da u Uzdolu nije bilo zločina i da su ubijeni civili bili "naoružani" (Foto)

Šokantno otkriće

Nadređen počiniocima zločina: Salko Gušić izvjestio da u Uzdolu nije bilo zločina i da su ubijeni civili bili "naoružani" (Foto)

09.05.2018 - 16:54
Politika

Za zločin u Uzdolu, Tužilaštvo BiH tereti Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Nadređeni Enveru Bizu u 6.korpusu, bio je Salko Gušić, komandant 6.korpusa koji je, na upit više komande da li se u selu Uzdol dogodio ratni zločin, izvjestio da nije i da je sve plod "manipulacije".

Na jučerašnjem suđenju za ratni zločin u selu Uzdol, svjedočio je vjedok Haso Purgić koji je izjavio da je, kao pripadnik Prozorskog bataljona 6.korpusa, Armije Republike BiH u septembru 1993. učestvovao u akciji na Uzdol, dodavši da je njegov zadatak bio napad na školu. Stigavši do škole, kako je rekao Purgić, počela je pucnjava i on je ranjen.

Tada se, kako je kazao, počeo izvlačiti iz Uzdola te je drugi dan stigao u mjesto Here u ambulantu. Njegov komandir čete Osman Hero ga je tada posjetio te su, kako je naveo, razgovarali o događaju u Uzdolu.

“Rekao mi da je Armija BiH ubila civile Hrvate u Uzdolu”, dodao je on.

Zanimljivo kada se saznalo da je ratni zločin u Uzdolu, možda, počinjen, zamjenik komandanta ŠVK Stjepan Šiber uputio je dopis komandantu 6.korpusa Salku Gušiću u kojem ga jasno pita da li se ratni zločin u selu Uzdol zaista dogodio. Gušiću su upite poslali i drugi komandanti na šta je on, nedvosmisleno, odgovorio da se ratni zločin u selu Uzdol nije dogodio i da su stradali civili "bili naoružani".

Kada se kasnije pojave snimci i dokumenti sa lica mjesta, postat će jasno da Gušić nije govorio istinu ali, niti je predueo mjere da se zločin istraži iako je jedinica koja je počinila ovaj zločin bila pod njegovom direktnom komandom. U prilogu ovog teksta prilažemo i zanimljiv dokument sa jednog od suđenja za zločine u selu Uzdol, u kojem se jasno vidi da zločin u Uzdolu Gušić naziva "manipulacijom" i da kaže da su stradali civili bili naoružani.

Kada je ekipa BBC-a, netom poslije zločina, ušla u selo Uzdol, snimila je brojne ubijene civile u svojim krevetima, ispred kuća i slično a to su, očito, po Gušiću "bili naoružani civili". Tužilaštvo BiH je odavno na potezu.

 

Izvor: 
BNN.BA