Najveća smotra arhitekture na Balkanu po prvi put u Mostaru

Arhitektonski simpozij "Mostarski dani Orisa" od 20. do 22. aprila

Najveća smotra arhitekture na Balkanu po prvi put u Mostaru

19.01.2018 - 15:58
BiH

Arhitektonski simpozij "Mostarski dani Orisa" održat će se po prvi put u Mostaru od 20. do 22. aprila. Nositelj organizacije ove izvanredne smotre arhitekture je Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, uz podršku Grada Mostara, javnih ustanova kulture Grada Mostara, Kuće arhitekture Oris iz Zagreba te mnogih profesionalaca iz te oblasti iz cijele BiH.

 

Prema riječima voditeljice Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar Senade Demirović Habibija, taj centar je tokom 2017. godine uspostavio saradnju s hrvatskom Kućom arhitekture Oris iz Zagreba, koja svake godine organizuje najveću smotru arhitekture na Balkanu, a najavljeni događaj je upravo plod te uspješne saradnje.

- Ova manifestacija ima poseban značaj za Grad Mostar jer se Mostar kandidira za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a upravo događaji kao što su 'Mostarski dani Orisa' pomažu proces promoviranja i etabliranja Mostara na međunarodnu kulturnu i umjetničku scenu - istakla je Demirović Habibija.

Dodala je kako joj je drago što se i u Mostaru stiču uslovi za organizovanje smotri i skupova gdje je profesionalnom miljeu dostupno da vidi sve ono što je trend u svijetu, da ima priliku da razgovara s kolegama iz svoje branše s područja BiH i cijelog Balkana.

To ujedno, kako je kazala, predstavlja i turistički paket i ima ogroman značaj za razvoj turizma.

- Drago mi je da imamo priliku da grad, koji je svjetska kulturna baština, slavi i savremenu arhitekturu i time stvara neki kontinuitet u prostoru i vremenu - kazala je Demirović Habibija, dodavši kako se nada da je ovo samo početak jednog dobrog projekta na duge staze.

Izvor: 
BNN.BA