Najveći maloprodajni lanac iz RS-a dolazi u Federaciju

Kupuju Mercator?

Najveći maloprodajni lanac iz RS-a dolazi u Federaciju

22.09.2018 - 12:35
Politika

Maloprodajni lanac Tropic, odnosno njegovi vlasnici, spremaju prodor na tržište Federacije BiH. Tropic je ubjedljivo najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj, a već ima i nekoliko prodajnih objekata u FBiH. Kako piše Oslobođenje, vlasnici Tropica osnovali su kompaniju u Federaciji koja uskoro otvara veliki trgovački centar. Paralelno, traju pregovori o preuzimanju trgovačkog lanca Mercator, koji najveći broj objekata ima upravo u Federaciji.
 

U Jajcu je osnovana kompaniji Crvena jabuka market i ona uskoro otvara veliki prodajni objekat u Kaknju. Osnivač firme Crvena jabuka market je Bojan Risović iz Banja Luke, a sjedište je u ulici Kulina bana 1. Inače, porodica Risović je vlasnik Tropica a na toj adresi se nalazi Tropicov objekat u Jajcu.

Kompanija je raspisala oglas za prijem 74 radnika u Kaknju, što govori da će biti riječ o velikom objektu. Teško je vjerovati, piše Oslobođenje, da će se zaustaviti na ovom objektu, i za očekivati je dalje širenje na tržištu Federacije. Zanimljivo je da se prva prodavnica koju su ovi vlasnici pokrenuli daleke 1986. zvala upravo Crvena jabuka.

Kompanija je još prošle godine potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Mercatora u BiH. Nedavno je iz Tropica za medije potvrđeno da pregovori i dalje traju.

Tržište FBiH u ovom trenutku je dosta unosnije zbog veličine i nešto boljih ekonomskih kretanja.

Izvor: 
BNN.BA