Nakon sporazuma o vlasti, Dodik juriša: Cilj je samostalnost RS-a

Predsjednik SNSD-a je najveći rušitelj BiH od 1995. do danas

Nakon sporazuma o vlasti, Dodik juriša: Cilj je samostalnost RS-a

06.08.2019 - 11:56
Politika

- U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja Republike Srpske. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko ko nas neće htio da budemo tu? - kaže Milorad Dodik.

U intervjuu za RTRS, koji je predsjednik SNSD-a dao nakon potpisivanja Sporazuma o formiranju vlast sa SDA-om i HDZom, Dodik je, kada je riječ o situaciji u BiH, kazao da "Republika Srpska namjerava da ide svojim putem, pošto se pokazalo da je BiH sistemska greška, čiji su zatočenici svi narodi koji u njoj žive."

- U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja Republike Srpske. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko ko nas neće htio da budemo tu? - dodaje Dodik i nastavlja:

- U svakom slučaju, sve što bi muslimani preduzeli protiv Srpske, bilo bi nelegitimno. Oružane snage BiH ne mogu da djeluju bez odluke Predsjedništva, ali se nikada neće desiti da srpski član glasa za to. Htjeli su da nam ubace federalni MUP na teritoriju Republike Srpske, navodno, da kontroliše migrante, pa smo mi to odbili. U ekstremnoj situaciji kada bi neko naredio da policija Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku, to bi bila agresija i kršenje Ustava i Dejtona. Isto važi i za eventualno reagovanje NATO, ali mislim da je to nerealno, jer je prošlo vrijeme unilateralnih akcija - kaže Dodik.

Na pitanje kako će entitet Republika Srpska vratiti "njena dejtonska prava", Dodik je rekao da razne mogućnosti stoje na raspolaganju, a da je stvar procjene kada će i šta će da se uradi.

- Mi smo za Dejtonski sporazum i čekamo trenutak kada će i drugima u okruženju biti jasno da je taj razlog sasvim dovoljan za unilateralnu akciju koju ćemo preduzeti. Za to nema propisanog termina, ali niko ne treba da posumnja u naše namjere da ćemo se boriti za poziciju srpskog naroda na najbolji mogući način - zaključio je Dodik.

Izvor: 
BNN.BA/RTRS