Nakon terorističkih napada u Teheranu, Iran optužuje Saudijsku Arabiju

Nakon što je odgovornost za napad preuzeo ISIS

Nakon terorističkih napada u Teheranu, Iran optužuje Saudijsku Arabiju

08.06.2017 - 11:12
Politika

Bombaši samoubice i napadači koji su izveli teroristički napad u iranskom parlamentu i mauzoleju imama Homeinija ubili su najmanje 13 i ranili 43 osobe, navodi iransko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija Xinhua. Sva četiri napadača u parlamentu i grupa koja je napala mauzolej su smrtno stradali.

Agencija navodi da su napadači u parlamenta bili obučeni kao žene, a jedan od njih je aktivirao eksplozivni pojas. Ostala trojica su ubijena u razmjeni vatre sa sigurnosnim snagama nakon petosatne opsade njihovog uporišta u zgradi parlamenta. Još jedan napadač je aktivirao samoubilački pojas u mauzoleju dok su ostale ubili pripadnici sigurnosnih snaga.

Teroristička organizacija ISIL je preuzela odgovornost i najavila nove napade. Ovo je prvi put da je ISIL napao Iran.

Reza Seifollhai, zamjenik čelnika iranskog Nacionalnog vijeća za sigurnost je rekao državnoj televiziji da su napadači bili Iranci koji su se priključili ISIL-u. Uhapšeno je još pet osoba.

Vrhovni iranski lider Ali Khamenei je rekao da „ovi vatrometi nemaju nikakvog utjecaja na Iran i uskoro će biti eliminirani. Oni su premali da bi mogli pogoditi iransku naciju i njene zvaničnike“. Njegovu izjavu je prenijela državna televizija.

Predsjednik Hassan Rouhani osudio je napade i terorizam nazvao prijetnjom globalnoj sigurnosti.

Mora postojati regionalna i međunarodna saglasnost u borbi protiv ekstremizma, terorizma i nasilja. Mi ćemo ponovo dokazati da možemo slomiti planove neprijatelja s više jedinstva i snage - dodao je.

Iranska revolucionarna garda je u saopćenju najavila osvetu za teroristički napad i optužila Rijad da stoji iza njih.

Teroristički atak se dogodio samo sedmicu nakon susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i nazadnih lidera koji podržavaju teroriste. Činenica da je ISIL preuzeo odgovornost dokazuje da su oni upleteni u brutalni napad - naveli su iz Revolucione garde.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir odgovorio je da nije ni znao ko je kriv za napade i da nema nikakvih dokaza da su upleteni ekstremisti iz Saudijske Arabije.

Izvor: 
Fena