Nakon tri godine izbjegavanja, u ponedeljak suđenje Ališpagi

Svi Ališpagini potčinjeni su osuđeni, osim njega koji je izbjegavao suđenje

Nakon tri godine izbjegavanja, u ponedeljak suđenje Ališpagi

04.02.2017 - 08:49
Crna hronika

Pred Sudom BiH za sljedeću sedmicu zakazan je početak suđenja Zulfikaru Ališpagi za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Ališpago je tri godine izbjegavao suđenje pred Sudom BiH a za to vrijeme svi njegovi potčinjeni vojnici osuđeni su za ratni zločin počinjen aprila 1993.godine u selu Trusina. Jedinica kojom je komandovao Ališpago, "Specijalni odred za posebne namjene" nalazio se pod komandom operativne grupe Igman, 1.korpusa Armije Republike BiH u trenutku počinjenja ratnog zločina.

Suđenje Ališpagi, i njegovih potčinjenim, bilo je razdvojeno zbog bolesti Ališpage. Iako je za Sud BiH tri godine bio bolestan, Ališpagu su često građani Sarajeva mogli vidjeti u gradu ali i kako sjedi u svom kafiću čemu svjedoči fotografija u prilogu ovog teksta.

Dosadašnji svjedoci su, nedvojbeno, utvrdili Ališpaginu komandnu dužnost u jedinici kojom je komandovao, iako se Ališpago pokušao predočiti da on nije komandovao svojom jedinicom već da je to činio njegov zamjenik. Suđenje se nastavlja u ponedejak pred Sudom BiH nakon tri godine pauziranja.

Izvor: 
BNN.BA