Nakon Turske, Grabar-Kitarović dolazi u službenu posjetu BiH

Najavljen susret sa članovima Predsjedništva BiH

Nakon Turske, Grabar-Kitarović dolazi u službenu posjetu BiH

12.01.2018 - 21:46
Politika

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u srijedu, 17. januara, u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Programom posjeta planirana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, susret članova bh. Predsjedništva s hrvatskom predsjednicom te konferencija za novinare.

Dolazak Grabar-Kitarović u Sarajevo događa se u duhu nedavnog posjeta hrvatske predsjednice Turskoj, gdje je razgovarala s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Jedna od tema bio je i pokušaj njezinog lobiranja kod Erdogana da utiče na Bošnjake u Bosni i Hercegovini u vezi izmjena Izbornog zakona, što su mediji u Zagrebu i Sarajevu ocijenili kao fijasko.

Erdogan je odgovorio kako se nema namjeru miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine.

Oglasio se i predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potvrdivši kako ga je usred razgovora s hrvatskom predsjednicom Erdogan pozvao telefonom.

"Iznenadio sam se. Erdogan me je nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao da li smo za trilateralu na ministarskom, pa predsjedničkom nivou. Zašto ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Ali, sumnjam da se tako može naći rješenje za problem koji traje 10 godina. Erdogan je kazao kako želi da imamo bolje odnose s Hrvatskom", rekao je Izetbegović.

Ubrzo su stigle i osude političkih čelnika drugih bh. stranaka, pa je predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić "uvredljivim" ocijenio pokušaj Grabar-Kitarović.

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine su saopćili da inicijativa hrvatske predsjednice "predstavlja svojevrsnu političku okupaciju" Bosne i Hercegovine.

Izvor: 
BNN.BA