Nakon Zubca, ide i Dodik!

Smjena na čelu SIPA-e trebala bi donijeti puno više od puke zamjene direktora

Nakon Zubca, ide i Dodik!

07.08.2015 - 09:52
Politika

Milorad Dodik je izgubio možda najčvršći oslonac svoje vladavine - mjesto direktora SIPA-e. Nakon što je Goran Zubac pravosnažno osuđen, uslijedila je njegova smjena te nakon toga imenovanje v.d. direktora do raspisivanja konkursne procedure. SIPA je na čelu sa Zubcem branila Dodika od svih istraga za užasan kriminal - od izgradnje zgrade Vlade RS-a do izgradnje zgrade televizije RS-a, od izgradnje autoputeva (najskuplji kilometar u Europi) pa sve do malverzacija sa Bobar bankom. Da li kraj Zubca znači i da je Dodiku, napokon, došao kraj!?

Dodika je dugo vremena, na vrlo specifičan način, čuvao predsjednik HDZ-a Dragan Čović blokirajući smjenu Zubca te time otvarajući vrata za različite vrste političkih scenarija u našoj zemlji od kojih su i oni da vladanje BiH preuzmu Dodik+Čović uz podršku Fahrudina Radončića i SBB-a. Ali nakon što su stvari za Zubca ipak otišle zakonskim tokom, te nakon što je scenarij haosa u većem bh.entitetu propao, tako je i Čović "zaboravio" na Dodika jer u političkoj igri Čović prvenstveno morao zadovoljiti svoje birače a ne Dodikove, odnosno interese HDZ-a a ne SNSD-a iako su ove dvije partije gotovo sestrinske u međusobnim odnosima i dopunjavanjima. 

Ipak sama činjenica da će upravljanje SIPA-om biti prepušteno SDS-u i PDP-u, odnosno ljutim Dodikovim protivnicima, dovoljno govori da će oni, očekivano, svu svoju oštricu usmjeriti na Dodika kako bi ga konačno srušili sa vlasti i vjerovatno poslali na robiju.

Nije nikakva tajna da su i neki političari iz Federacije BiH, kao što je Fahrudin Radončić, imali odlične odnose sa Zubcem te je i njima ova smjena donekle neodgovarajuća. Također, očito je da se smjenom direktora SIPA-e otvaraju vrata i imenovanju novog direktora OSA-e. Naime Almiru Džuvi je istekao mandat, slijedi mu kao i Zubcu smjena te će i njegovom smjenom mnogi političari u BiH ostati bez podrške. Na mjesto direktora OSA-e predsjednik SDA Bakir Izetbegović želi imenovati vozača i pratioca svoga oca Alije Izetbegovića, Osmana Mehmedagića što je, također, nastavak neprofesionalizma i privatiziranja državnih organa kao pravila koja, na žalost, u ovim institucijama vladaju otkad je BiH postala nezavisna zemlja. 

Izvor: 
BNN.BA