Narod glasa, oni jedu: Ko je jeo "bijeli hljeb" po dva puta

Izbori su da se lažemo

Narod glasa, oni jedu: Ko je jeo "bijeli hljeb" po dva puta

15.11.2018 - 18:57
Politika

U bazi Centra za istraživačko novinarstvo postoji, barem, nekoliko stotina imena, iz svih stranaka u BiH, koji su koristili pogodnosti "bijelog hljeba". Imena su iz svih stranaka, SDA, HDZ-a, SDS-, BPS-a, SNSD-a, SDP-a, Stranke za BiH, HDZ 1990 itd. Kako ih stranke ne mogu spriječiti u traženju bijelog hljeba, zastupnici na kraju mandata, bez obzira prema stranci, uzimaju privilegiju "bijelog hljeba". Međutim, postoji veliki broj ličnosti koje su bijeli hljeb uzimale i dva puta. Tu već dolazi do odgovornosti stranaka koji su ih, nakon prvog uzimanja "bijelog hljeba", ponovo kandidovali. Pogledajte ko su oni...

Malo je bilo Čedomiru Lukiću 3-4 mandata ministra u Vladi Kantona Sarajevo, članstvo u Predsjedništvu SDA i more pogodnosti nego je, uz sve to, "morao" uzeti dva puta i "bijeli hljeb" - da se ne baci. Lukić je jedan od dvostrukih korisnika bijelog hljeba u, doduše, ne punom obimu jer ga je, nakon kratkog korištenja, ponovo "pogodio" novi ministarski mandat". Za vrijeme "bijelog hljeba", Lukić je naplatio 17.500KM.

Aleksandar Golijanin iz PDP-a, "tvrde opozicije" protiv Milorada Dodika, nije mogao odljeti a da dva puta ne naplati "bijeli hljeb", nakon šti je u dva mandata mukotrpno "zastupao narod".  Tokom 2010 i 2011, odnosno 2014.godine Glijanin se dva puta najeo "bijelog hljeba", čekajući da narod shvati "opozicionu borbu" Golijaninovog PDP-a. Tokom te "borbe" Golijanin je inkasirao oko 26.000KM.

Alija Begović iz SDA se, dva puta, najeo "bijelog hljeba". Prvi put je "morao" uzeti ovu "mrsku" privilegiju 2010-2011 godine, kada je inkasirao 35.000KM da bi, tokom 2013. i 2014.godine pojeo dodatnih, bijelih, 30.000KM što Begovića svrstava u red rekordera sa, ukupnih, 65.000KM nezarađenih para.

Petar Milić iz "pravaškog" HSP-a naplatio je, tokom 200, 2011, 2013, i 2014, u dva navrata kada su ga "građani birali", "malenih" 30.000KM dok je Refik Popraić iz SDA, tokom dva korištenja "bijelog hljeba" zarado oko 12.000KM. 

Naravno ovi ove pogodnosti, u dva navrata, ne bi mogli koristiti da su ih njihove matične stranke spriječile u tome, nakon prvobitnog uzimanja "bijelog hljeba" - ali nisu. Također i da su glasači malo bolje pratili ko šta, zaista, radi na političkoj sceni BiH, vjerovatno se niko od ovih bijelohljebaša/kruhaša, ne bi mogao naći u drugoj prilici da isti konzumiraju

Nastavit će se...

Izvor: 
BNN.BA