Nato će angažirati 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji islamske država

NATO sa saveznicima planira održati najveće vojne vježbe

Nato će angažirati 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji islamske država

16.07.2015 - 09:21
Svijet

NATO sa saveznicima planira održati najveće vojne vježbe u više od desetljeća jer će u oktobru diljem Sredozemlja angažirati više od 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji Islamske države (IS) na svojem južnom boku.


Zapovjednici NATO-a u srijedu su najavili da će Savez provesti jednu od najzahtjevnijih vježbi u složenom "scenariju lažne prijetnje" u kojem militanti napadaju na kopnu, iz zraka i s mora.

"Ne možemo birati između prijetnje s istoka i prijetnje s juga, moramo se uvježbavati za obje", rekao je general Hans-Lothar Domrose iz vojnog zapovjedništva NATO-a u Brunssumu u Nizozemskoj, zadužen za pripremu vježbe.

Nakon više od desetljeća operacija pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, Savez se prebacuje na obranu vlastitog teritorija.

U vježbama koje će se održati od 3. oktobra do 6. novembra u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i u Sredozemlju sudjelovat će vojnici iz više od 30 zemalja, uključujući i one koje nisu članice NATO-a, poput Švedske i Austrije.

NATO je većinom bio usredotočen na Rusiju, koju smatra sve neprijateljskijom, ali mu velike brige zadaje uspon IS-a u Iraku i Siriji. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da su narodne pobune Arapskog proljeća izazvale "brutalnu zimu" nestabilnosti.

NATO nije organizirao ovako opsežne vježbe od 2002., kad je 15 zemalja članica i 12 partnerskih država iskušavalo svoje sposobnosti u Norveškoj i Poljskoj. 

Izvor: 
fena
Tagovi: