NATO sile pozvale Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova

SAD, VB, Francuska, Njemačka i italija

NATO sile pozvale Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova

13.08.2019 - 20:32
Region

Pet sila NATO-a zajednički je pozvalo Srbiju i Kosovo da deblokiraju pregovore o normalizaciji odnosa i dođu do obvezujućeg dokumenta u interesu regionalne stabilnosti. 

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija traže od Kosova da ukine carine na robu iz Srbije, a od Beograda da prekine kampanju kojom od drugih zemalja traži da povuku priznanja Kosova. 

Tzv. Kvinta želi vidjeti "punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obvezujući sporazum", stoji u njihovom saopćenju.

No, visoki srbijanski dužnosnik zadužen za Kosovo smatra da je Kvinta zapravo zatražila od Beograda da se prestane odupirati nezavisnosti Kosova i istakao da će Srbija i dalje štititi nacionalni interes za dobrobit Srba na Kosovu.

Šef vladinog ureda za Kosovo Marko Đurić ocijenio je da pet zemalja izjednačava "nasilje Prištine i kršenje slobode prometa robe i kapitala te međunarodnih obaveza" s borbom Srbije protiv priznanja nezavisnosti i agresivnog vanjskopolitičkog ponašanja Kosova.

- Je li isto kad bacate pod noge međunarodno pravo i kada se zalažete da, u skladu sa pravilima UN-a i vlastitim ustavom i Rezolucijom 1244 (Vijeća sigurnosti UN o Kosovu) spriječite nekoga da, mimo procesa dijaloga, postigne priznanje nezavisnosti - izjavio je Ðurić. 

Istakao je da je Beograd spreman za nastavak prekinutog dijaloga s Prištinom, ali tek kad kosovske vlasti ukinu jednostranu odluku o uvođenju carina od 100 posto na uvoz robe iz Srbije (i BiH).

Izvor: 
BNN.BA