Navalni: Iza trovanja stoji Putin

Nakon što je preživio trovanje opozicioni ruski poliitičar tvrdi

Navalni: Iza trovanja stoji Putin

01.10.2020 - 20:52
Politika

Ruski opozicionar Aleksej Navalni izjavio je za njemački magazin Špigl da iza njegovog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, ali je istakao da ga se ne boji. Navalnom je u avgustu pozlilo na letu za Moskvu, pa je hitno prebačen u bolnicu u Sibiru, a nekoliko dana kasnije u Berlin na liječenje. Njemačka je saopštila da je Navalni vjerovatno otrovan nervnim agensom Novičok.

"Tvrdim da Putin stoji iza ovog zločina i nemam drugu verziju onoga što se dogodio...Ne osjećate bol, ali znate da umirete", opisao je Navalni za Špigl momenat kada je počeo da osjeća efekte trovanja.

Ruski opozicionar je u septembru izašao iz bolnice, a njegovi saradnici su rekli da će biti potrebno najmanje mjesec dana da ponovo stekne fizičku kondiciju. Zapad je zahtijevao od Kremlja objašnjenje, ali je Moskva negirala da je umiješana u trovanje i saopštila da tek treba da sagleda dokaze u ovom slučaju.

Navalni je najavio i da će se vratiti u Rusiju.

"Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. I ne bojim se. Ako mi se ruke tresu, to je od otrova, ne od straha. Neću učiniti Putinu to zadovoljstvo da se ne vratim u Rusiju".

Ruski opozicionar i njegova supruga trenutno žive u iznajmljenom stanu u Berlinu, ali on je odlučan da "ne želi da bude opozicioni lider u egzilu".

U bolnici ga je posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel, za koju Navalni kaže da je dobro upućena u dešavanja u Rusiji.

"Moj utisak je da joj nije potreban moj savjet. Ali svaka strategija koja se pravi mora da uračuna i visok stepen Putinovog ludila", zaključio je Navalni i dodao da misli da Putin ne bi rizikovao da uđe u sukob sa Berlinom.

Izvor: 
BNN.BA/VOAtin, rusija, trovanje,