Ne mogu ni mirovati, kamo li ratovati: Srbijanska vojska pisala Vladi da jedva preživljavaju

Agresije protiv Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Kosova osiromašili su Srbiju

Ne mogu ni mirovati, kamo li ratovati: Srbijanska vojska pisala Vladi da jedva preživljavaju

14.01.2019 - 11:18
Politika

Vojni sindikat Srbije (VSS) apelovao je da vlada ponovo razmotri primjenu Zаkonа o finаnsijskoj podršci porodici sа djecom zа profesionаlnа vojnа licа. Vojni sindikat je apelovao na premijerku Anu Brnabić i ministra odbrane Aleksandra Vulina da ponovo razmotri primjenu Zаkonа o finаnsijskoj podršci porodici sа djecom zа profesionаlnа vojnа licа, jer je njegova primjena ugrozila egzistenciju njihovih porodica - javlja B92. Tako je, od nekadašnje vojske koja je povela četiri rata protiv svojih dojučerašnjih komšija, sada ostao samo socijalni problem koji ne može da opstane ni u miru, a kamo li da ratuje.

Kako je saopštio VSS, javio im se veliki broj profesionalnih vojnih lica žena koje su odsutne zbog porodiljskog odsustva i njege djeteta, a koje tvrde da su im primanja niža od pet do sedam hiljada srbijanskih dinara. 

"Ovom prilikom Vojni sindikаt Srbije postаvljа pitаnje premijeru i ministru odbrаne dа li ovаkvа situаcijа predstаvljа аktivnu borbu zа nаtаlitet kojom su se nа sve strаne hvаlili, odnosno dа li je nаstаlа situаcijа rezultаt dugo nаjаvljivаnog uključivаnjа Ministаrstvа odbrаne Republike Srbije u аktivnu borbu zа povećаnje nаtаlitetа, te stimulisаnjа rаdjаnjа", upitao je VSS. 

Iako se vrlo često voli špekulisati "snagom" Vojske Srbije, odnosno mogućnoću da ona, ponovo, izvrši određenu invaziju na komšijske države, ili pak pomogne separatiste u njima, stanje u kojoj Vlada Srbije nije u mogućnosti ni da isplati normalne plate Vojsci Srbije, jasno govori da ova vojska više nije u stanju da preživi u miru, odnosno da su daleko od bilo kakve ratne snage.

Tako su "zajedničke vježbe", kupovine topova i aviona, koje je reklamirala Vojska Srbije, tek "tigar od papira" za okolne države jer vojska koja nije u stanju da opstane u miru, nije u nikakvoj mogućnosti da pokrene bilo kakav rat, a posebno ne da pobijedi u njemu.

Izvor: 
BNN.BA