Nebojša Stefanović o ideji Mađarske žičane ograde, Srebrenici i Orićevom hapšenju

Ministar unutarnjih poslova Srbije

Nebojša Stefanović o ideji Mađarske žičane ograde, Srebrenici i Orićevom hapšenju

30.06.2015 - 11:06
BiH

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nada da će zajedničke ophodnje s mađarskom graničnom policijom na srpsko-makedonskoj granici, kojima bi trebalo da se pridruže austrijske i nemačke kolege, biti dovoljan argument da Mađarska još jednom razmotri ideju postavljanja žičane barijere na granici sa Srbijom, javlja Tanjug.

 Uoči sutrašnje sjednice vlada Srbije i Mađarske, Stefnović je rekao da Srbija želi da bude ozbiljan i odgovoran partner, ali da podizanje ograde neće riješiti problem velikog priliva emigranata, jer to nije problem Srbije, Mađarske ili bilo koje države pojedinačno, već problem Evrope.

 Stefanović je dodao da će već danas u Budimpešti razgovarati s mađarskim kolegom kako bi razmotrili šta je to što države još mogu da urade.

 "Započeli smo zajedničke ophodnje s mađarskom graničnom policijom na makedonskoj granici, pridružiće nam se austrijski i nemački graničari, da pokušamo da smanjimo ilegalne prelaske granice s Makedonijom. Razgovarali smo i sa kolegama iz Bugarske i oni su pojačali delovanje na našoj granici", rekao je Stefanović.

 Upitan da li bi veći broj migranata u Srbiji mogao da dovede do humanitarne katastrofe, ministar je rekao da je važno da se osigura da ti ljudi imaju human tretman.

 "UNHCR je naveo u izvješću da se Srbija i njeni građani ponašaju prema azilantima humano, i na tome moramo da inzistiramo", rekao je Stefanović.

 Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Srbiji, ministar je rekao da policija, sa sigurnosnim službama, radi na otkrivanju mogućih izvora terorističkih prijetnji i da su poduzete sve mjere da ne dođe do terorističkih napada.

 "Srbija obraća pažnju ne samo zbog Kumanova i Zvornika već i zbog drugih prijetnji ISIL-a. Mi smo odgovorna država i ne možemo da čekamo da se nešto dogodi pa da onda počnemo pripreme, već smo pripreme za svaku eventualnost počeli mnogo ranije", rekao je Stefanović.

 Odgovarajući na pitanje u vezi sa Srebrenicom i izjavom člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da "Bošnjaci nisu odbili Vučićevu ruku pomirenja", Stefanović je rekao da to ne može da ne komentira, ocjenjujući da se nekoliko puta mijenjao stav zvaničnika BiH prema Srbiji i Vučićevoj posjeti Srebrenici "od toga da će mu sigurnost biti ugrožena, do toga da nisu odbili ruku pomirenja".

 On je, povodom uhićenja Nasera Orića u Švicarskoj, rekao da je srpska vlada radila po zakonu.

 "Sud je donio odluku da traži Nasera Orića, raspisana je Interpolova tjeralica za njim zbog konkretnih zločina. Ne za političko djelo, već za sudjelovanju u izvršenju najtežih zločina nad srpskim civilima i ne vidim koja vlada ne bi tako postupila", zaključio je Stefanović.

Izvor: 
Fena