Neizvjesna noć pred mještanima poplavljenih gradova u BiH

Stanje prirodne nesreće u pet općina

Neizvjesna noć pred mještanima poplavljenih gradova u BiH

14.05.2019 - 22:35
BiH

Besana i neizvjesna noć pred građanima poplavljenih mjesta u našoj zemlji. O tome da su nove poplave slične onima iz 2014., koje su se desile na današnji dan, najbolje svjedoče fotografije Sanskog Mosta koje je iz zraka načinila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).
 
Teško je i u općinama Sanski Most, Bosanska Krupa, Tešanj, Doboj-Jug i Usora gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Prema redovnom izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, u Bihaću je u protekla dva dana palo 137 litara kiše po metru kvadratnom, a najugroženija naselja su Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice jedan, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata.

Na području opštine Velika Kladuša u naseljima Zborište i Stabandža iz korita se izlio potok i ugrozio osam stambenih objekata, a za saobraćaj je zatvoren istoimeni lokalni put, kao i regionalni put Vrnograč-Velika Kladuša.

Na području Cazina do sada je evidentirano 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je i do aktivacije starih i pojave novih klizišta.

Opština Bosanska Krupa proglasila je stanje prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnom kišom, klizištima i odronima.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, pritoke rijeke Bosne, posebno Usora i Liješnica su, zbog obilne kiše, stvorile velike probleme, a opštine Tešanj i Doboj-Jug proglasile su stanje prirodne nesreće. U mjestu Begov Han rano ujutru bit će nastavljena potraga za šestogodišnjim dječakom koji je danas u poslijepodnevnim satima upao u nabujali potok. Službe civilne zaštite i tamošnje stanovništvo odmah su reagovali, ali potraga nije dala rezultate pa je obustavljena.

Na području općine Tešanj je, usljed naglog porasta vodostaja Usore, probijen nasip u mjesnoj zajednici Kalošević i poplavljena je veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata.

U općini Novi Travnik izlila se rijeka Grlonica u Stojkovićima, Trenici i Rankovićima. U općini Travnik dio donjeg dijela naselja Gladnik je ugrožen i na terenu je mehanizacija, navedeno je u saopštenju Federalne uprave civilne zaštite.

Izvor: 
BNN.BA