Nekoliko stotina kosovskih Albanaca blokiralo put: Haradinaj povukao dozvolu da Vučić posjeti Drenicu

Kosovo - Srbija

Nekoliko stotina kosovskih Albanaca blokiralo put: Haradinaj povukao dozvolu da Vučić posjeti Drenicu

09.09.2018 - 11:29
Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je u nedjelju dvodnevni boravak na Kosovu, posjetom sjevernom dijelu Mitrovice. Prema planu posjete Vučić je trebalo da posjeti i multietničko selo Banje u Dreničkom kraju, ali je nekoliko stotina kosovskih Albanaca blokiralo put ka tom selu u Srbici, nakon čega je premijer Kosova povukao dozvolu za posjetu tom regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE). 

Kosovo

Premijer Kosova Ramush Haradinaj saopštio je da je povukao dozvolu Ministarstva spoljnih poslova da Vučić poseti region Drenice gdje se nalazi i selo Banje.

"Sigurnost građana iznad svega. Povukao sam dozvolu Ministarstva spoljnih poslova o posjeti srpskog predsjednika regionu Drenice. Odluka odmah stupa na snagu”, saopštio je Haradinaj.

"Što se tiče trenutne situacije na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji sa institucijama na Kosovu i policije Kosova, kako bi osigurala bezbjednost predsjednika Srbije", kaže se u saopštenju KFOR-a, uz napomenu da "niko ne prijeti Vučiću i da je njegova sigurnost zagarantovana". 

"Što se tiče protesta na putu za Banja, KFOR je u bliskom kontaktu sa Policijom Kosova kako bi se uklonile blokade i obnovila sloboda kretanja".

KFOR podsjća da radi na tome da se sprovode mirno, ali je spreman da interveniše u skladu sa svojim mandatom, ukoliko je to potrebno.

Inače, region Drenice bio je poprište oružanog konflikta tokom 1998. i 1999. godine. Do eskalacije sukoba došlo je u martu 1998. kada je počela trodnevna borba srpskih vojnih i policijskih snaga sa porodicom komandanta OVK-a Adema Jašarija u Prekazu. Tom prilikom, u kući Adema Jašarija ubijeno je više od 50 članova porodice.

"Stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oružjem", rekao je Vučić i najavio da će pokušati okolnim putem da stigne u Banje.

U pozivu na blokadu koji je uputilo Udruženje ratnih veterana na Kosovu, ogranak u Srbici, između ostalog se navodi:

“Predsjednik države koja je ubijala, masakrirala, i izvršila nasilje nad nedužnim narodom, od tek rođene bebe pa do starije dobi, dolazi a bez toga da traži izvinjenje. Dignite se na noge svi kako bi sprečili Vučića da zgazi u Drenic”, navodi se u saopštenju a citiraju kosovski mediji.

Protestima se pridružio i gradonačelnik Srbice (Skenderaj) Bekim Jašari koji je ovom prilikom rekao da se solidariše sa građanima njegove opštine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić političkim predstavnicima Srba na Kosovu dan ranije je poručio kako nije siguran da će borba za pronalaženje rješenja za Kosovo uroditi plodom i da je sve uvjereniji da je to teško, gotovo nemoguće postići, ali da ne treba odustati od pokušaja. 

Izvor: 
BNN.BA / slobodnaevropa.org