Nema više izbjegličkog talasa, Češka smanjila nadzor na granici prema Austriji

Prije proljeća

Nema više izbjegličkog talasa, Češka smanjila nadzor na granici prema Austriji

10.01.2016 - 07:11
Svijet

Češka je smanjila nadzor svojih granica prema Austriji, koji je uvela usljed izbjegličkog talasa, jer je gotovo prestao talas izbjeglica ka češkoj granici.

Ministar unutrašnjih poslova Češke, Milan Covanec, rekao je praškom dnevniku "„Lidove novini"“ da je odluka o smanjenju nadzora usljedila pošto je gotovo prestao migracioni talas ka češkoj granici. Prema njegovim riječima, u protekloj sedmici zaustavljene su svega dvije osobe, a u decembru je broj ilegalnih migranata bio između 15 i 20.

Češki smeštaji za prijem izbheglica su, kako je dodao, gotovo prazni, i u ovom trenutku je svega 111 od 1.500 mijesta zauzeto. Covanec je međutim upozorio da talas izbjeglica na proljeće može biti još većeg intenziteta nego što je bio tokom prošle godine.

Ukoliko dogovori EU i Turske ne budu funkcionisali i ako Grčka ne bude poboljšala kontrolu svoje granice, milioni migranata bi mogli da krenu ka Evropi. Ukoliko mjere budu efikasne on je uvjeren da bi broj migranata tokom ove godine mogao biti između 200.000 i 300.000.

Izvor: 
blic.rs