New York se prazni

Posljedica pandemije

New York se prazni

11.08.2020 - 19:26
Svijet

New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet - puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole. Ali sad, u doba korone, mnogi odlaze. Gradski život više nije isti, a i stanovi su preskupi.

Ulice New Yorka će mnogi pamtiti po njegovim žutim taksijima. No ovih dana su obilježje grada vozila druge vrste: kamioni za selidbu. Susanne Bertram je jedna od bjegunaca iz grada: rođena u Dortmundu u New Yorku je stvorila karijeru. Šefica je kadrovskog odjela jednog ureda u Manhattanu, njen muž je također uspješan. Ali već u ožujku im je bilo jasno kako moraju otići: "S koronom smo bili u situaciji da smo se osjetili stisnuti uz zid."

"Otišli smo iz New Yorka jer je razmjerno brzo postalo jasno da nije moguće raditi od kuće: radimo i ja i muž, a s troje djece i sa skrbi za djecu sve to jednostavno nije bilo moguće u stanu s dvije spavaće sobe." Jer za New York je i Frank Sinatra pjevao kako je to "grad koji nikad ne spava". Ali u doba korone je i on u stanju umjetne kome: "S djecom sad u New Yorku jednostavno mnogo toga nije moguće. A mi naravno ne želimo našu djecu pustiti na dječja igrališta New York Citya i onda se brinuti hoće li se tamo od nekoga zaraziti."

Ovo je samo jedna od mnogih priča egzodusa iz "Velike jabuke": prema telefonskom istraživanju, samo od ožujka do svibnja taj je grad napustilo 420.000 Njujorčana. Za grad s preko 8 milijuna stanovnika se to ne čini mnogo, ali: na jugu Manhattana je oko 5% stanova prazno, u skupim četvrtima je prazno već skoro pola stanova. Mnogi bogataši koji su živjeli na Upper East Side ili u Sohou su preselili na "obalu milijardera", u Hamptons na samom vršku poluotoka koji iz New Yorka seže u Atlantik.

"Živiš u gradu jer želiš biti u gradu. Ali kad sve bude zatvoreno i nestane, čitava kultura života, restorani, parkovi... Onda je to veoma teško", kaže nam Alison Bernstein. Ona je posrednica za prodaju nekretnina i kaže nam kako još nikad nije imala toliko posla: "Naš posao cvjeta! U usporedbi s prošlom godinom i od izbijanja pandemije imamo 350% više zahtjeva." Ali dok su ljudi prije željeli naći svoje mjesto u New Yorku, sad je obratno: žele otići.

Ne samo zbog prinudnog mrtvila: New York je uvijek bio skup grad, a zbog korone si mnogi više ne mogu priuštiti život u gradu. Studenti, umjetnici i zaposlenici u gastronomiji... Puno njih je preko noći ostalo bez posla. A mnogi se još spremaju otići: "Pomoć nezaposlenima je zbog korone povećana na 600 dolara na tjedan. Kad ta mjera istekne, mnoga kućanstva će doći do svojih granica", objašnjava ekonomist Stijn Van Neuwerburgh sa sveučilišta Columbia. A onda će mnogi vlasnici kuća istjerati stanare zbog neplaćanja stanarine. Makar su stanarine već pale za oko 7%, kaže stručnjak za nekretnine Jonathan Miller, to je još uvijek mnogo novca za malene stanove tako da je mnogo stanova - prazno. "Jednostavno, ovdje ima manje stanara - barem će tako biti dok traje ova kriza."

Što će biti kad kriza konačno prođe? Hoće li se Njujorčani vratiti u svoj grad? Susanne Bertram je sasvim jasna: ona neće, a misli i da se mnogi drugi neće vratiti. "Život nam je postao bitno jednostavniji nego dok smo živjeli u gradu", kaže nam. A i New York se već počeo mijenjati. Optimisti se raduju: ako cijene stanova i dalje budu padale, onda će opet mnogi doći u New York. Jer to je grad u koji se uvijek dolazilo - i mnogi više nikad nisu željeli otići.

Izvor: 
BNN.BA/DW