Nije imao glasove ali je dobio mandat: Arnaut otuđio kompenzacijski mandat SBB-a

Nije imao dovoljan broj glasova ni za kantonalnog zastupnika

Nije imao glasove ali je dobio mandat: Arnaut otuđio kompenzacijski mandat SBB-a

20.01.2020 - 15:00
Politika

Da je Damir Arnaut bio kandidat za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, sa njegovih 4.882 glasa ne bi mogao postati ni zastupnik u ovoj skupštini. Ipak, on je postao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH) i to tako što mu je mandat dodijelio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, stavljajući Arnauta na tzv. "kompenzacijsku listu". Više glasova od Arnauta imali su i Ismir Jusko i Adisa Omerbegović-Arapović ali nisu ušli u PSBiH jer je Arnaut bio na "kompenzaciji".

Danas je Arnaut saopštio da napušta SBB i postaje "samostalni zastupnik". Broj slučajeva u kojima su zastupnici, koji nisu imali dovoljan broj glasova za mandat ali su ga dobili putem "kompenzacije", poslije napustili svoje stranke veliki je u BiH. Zbog slabosti Izbornog zakona BiH, ovo je ogroman prostor za manipulativno djelovanje pojedinaca i moguće privatno trgovanje i dogovaranje. Stranke ulažu veliki novac u izborne kampanje da bi, poslije, pojedinci trgovali sa praktično stranačkom imovinom - jer komepenazcijski mandati to, de facto, jesu.

Sudovi i Izborni zakon BiH ovakve oblike ponašanja ne "prepoznaju" kao problematična pa ih ne kažnjavaju niti matičnim strankama vraćaju kompenzacijske mandate (praktično mandati nastaju kumulativnim glasvoima svih učesnika na izbornoj listi), čime se podstiče anarhija a ne demokratija, odnosno dozvoljava se da pojedinci, bez podrške građana, postanu zastupnici većeg broja građana od onog koji je za njih glasao. Praktično radi se o legalnim, ali politički nelegitimnim zastupnicima.

Izvor: 
BNN.BA