Nikad ljepša Grbavica najbolji odgovor onima koji su je rušili

22 godine od reintegracije Grbavice

Nikad ljepša Grbavica najbolji odgovor onima koji su je rušili

19.03.2018 - 19:21
Društvo

Okupirana Grbavica godinama je izazivala tugu na licima Sarajlija koji su se prisjećali vremena kada je ovo kultno sarajevsko naselje bilo slobodno. Nažalost već u prvim danima opsade glavnog grada BiH, Grbavica je okupirana, a na slobodu je čekala sve do reintegracije koja se dogodila na današnji dan prije dvadeset dvije godine.

Ruševine, nered i smrad ostali su na Grbavici nakon skoro četiri godine opsade ovog naselja. Ipak, uprkos tome ovaj dan će među Sarajlijama ostati u sjećanju kao simbol novog početka, koji je nakon višegodišnje podijeljenosti donio dugo iščekivano ujedinjenje Sarajeva. Sretni zbog povratka na svoju Grbavicu, Sarajlije su se užurbano trudile izgraditi porušenu i spaljenu Grbavicu.

Simbol ovog naselja stadion Grbavica već je na samom početku agresije zapaljen od strane agresora, a činjenica da je upravo stadion bio jedna od prvih odbranbenih linija tokom govori u kakvoj opasnosti su se našli i stanovnici obližnjih sarajevskih naselja.

Dugo je trebalo da se upotpunosti normalizuje život u ovom sarajevskom naselju, ali jaka volja i ljubav Sarajlija prema Grbavici omogućili su osnovne uslove za život već u prvim mjesecima nakon reintegracije. Sjećam se da sam pri prvoj posjeti Grbavice, nešto više od godinu dana nakon reintegracije mogao vidjeti posljedice razaranja, koje su još dugo godina „krasile“ ulice ovog naselja.

Ipak, Grbavica je samo jedan u nizu dokaza „bosanskog inata“ čija snaga ruši mnoge izazove. Upravo taj poznati inat je razlog što danas Grbavica predstavlja jednu od poželjnijih destinacija za življenje, a njen simbol, stadion Grbavica na kojem utakmice igra fudbalski klub Željezničar odnedavno je postao i potencijalni dom naše fudbalske reprezentacije.

Nikad ljepša Grbavica sasvim sigurno je najbolji odgovor onim koji su je rušili, a jedinstveno Sarajevo poraz od kojega se još uvijek nisu oporavili. 

Autor teksta: Admir Lisica

Izvor: 
BNN.BA/Akos.ba