Nikad veći broj nevažećih listića u BiH - mrtvi glasali, a živi nisu

Ovogodišnja izborna krađa najveća od kraja rata u BiH

Nikad veći broj nevažećih listića u BiH - mrtvi glasali, a živi nisu

10.10.2018 - 13:59
Politika

Prema svim pokazateljima, ovogodišnja izborna krađa jedna je od najvećih poslijeratnih u BiH. Tome u prilog najbolje ide informacija da je upravo na ovim izborima, 7. oktobra, broj nevažećih glasačkih listića veći nego bilo koje godine ranije. Prema tome, suludi zaključak kaže kako su mrtvi glasali, živi nisu, te da je trećina stanovnika ove zemlje nepismena toliko da ne umije popuniti listić za glasanje!?

Iako su vladajuće stranke već odavno same prebrojale svoje glasove, proglasile pobjedu, rasporedile mandate i oformile koalicije, Centralna izborna komisija tri dana nakon izbora (CIK) još uvijek broji glasačke listiće i ne daje javno podatke o njima. 

Ono što je jasno jeste da je procenat nevažećih glasačkih listića "dosta visok", a već sada se govori o više od 400.000 listića !!!!!!!!!!

Na glasačkim listićima za Predsjedništvo BiH do sada je potvrđeno 107.337 nevažećih listića.

Najveći broj nevažećih listića je za Parlament BiH - 135.971 nevažeći listić. 

Za Parlament Federacije BiH nevažećih je skoro 70.000 listića. 

Neke stranke i stranački kandidati već su podnijeli krivične prijave protiv CIK-a, od kojih su neke naslovljene državnom Tužilaštvu. U međuvremenu, u vrijeme kad CIK treba već potvrditi zvanične i krajnje rezultate izbora, u općinama u Sarajevu trenutno se vrše ponovna prebrojavanja glasačkih listića TRI DANA NAKON PROVEDENIH IZBORA zbog raznih pritužbi na zloupotrebe i malverzacije. 

Izvor: 
BNN.BA