Nikola Tesla i Gavrilo Princip dobijaju spomenike u Beogradu!

Nakon odluke gradske skupštine

Nikola Tesla i Gavrilo Princip dobijaju spomenike u Beogradu!

09.06.2015 - 08:44
Region

Beograd će uskoro podići spomenike Nikoli Tesli i Gavrilu Principu, odlučila je u ponedjeljak gradska skupština.

Odlučeno je i da Beograd spomenik Nikoli Tesli podigne ispred Hrama Svetog Save, u središnjoj gradskoj općini Vračar, dok će lokacija za spomenik Gavrilu Principu, biti naknadno određena. 

 Spomenik u čast Gavrila Principa, koji je 1914. u Sarajevu izvršio atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju i gurnuo Europu u Prvi svjetski rat, bit će podignut do 29. lipnja. 

 "Spomenik će odati počast čovjeku koji je svojim činom ušao u srpsku povijesti i žrtvovao se za slobodu", rekao je čelnik gradske uprave Goran Vesić za državnu televiziju RTS. 

 Kod Bošnjaka u BiH pak sjećanje na Gavrila Principa se povezuje sa srpskim snagama koje su od 1992-1995 držale pod opsadom Sarajevo tijekom rata u BiH u kojem je poginulo preko 100.000 ljudi. 

 Mada se ime Gavrila Principa tijekom stoljeća povezivalo s imenom Sarajeva prijestolnica BiH je 1990-tih izbrisala svaki trag ubojice nadvojvode Franje Ferdinanda. Među ostalim nestala je kamena ploča s otiscima koji su predstavljali stopala Gavrila Principa na mjestu s kojega je pucao. 

 Prošle godine je u srpskom dijelu Sarajeva otkriven kip Gavrila Principa. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: