Nikšić: DF je otišao u bošnjački blok, smiješna izjava da će se "boriti" protiv HDZ-a

DF izašao iz građanskog i otišao u bošnjački blok

Nikšić: DF je otišao u bošnjački blok, smiješna izjava da će se "boriti" protiv HDZ-a

05.04.2019 - 19:31
Politika

"Pokazalo se danas da je odluka organa DF-a ustvari da idu u bošnjački blok sa SDA koji su oni vješto pokušali kamuflirati na način da će razgovarati sa svim drugim političkim partijama – da li meni nije poznato, ali ne znam da je uopšte bilo razgovora sa bilo kojom političkom partijom. Očito je da je ono što su svi očekivali i što su svi znali kulminiralo potpisivanjem sporazuma SDA i DF", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. 

Nikšić je istakao da izlazak DF-a za Bh. Blok ne znači nikakve značajnije promjene iako je ta stranka bila ozbiljan partner:

“Izvjesno je da jeste nanijelo određenu štetu Bh. bloku ali bolje da je to sada u fazi nastajanja nego u trenucima kada treba donijeti ključne odluke.”

“Bh. blok gubi političku partiju koja je u startu bila okosnica Bh. bloka. Nažalost očito se pokazalo da i tada oni nisu bili iskreni u tom partnerstvu i to je stvar koja je pitanje za njihove organe i glasače. Ja sam uvjeren da DF ne bi dobio glasova koliko je dobio da je išao na izbore pod parolom da će formirati vlast sa SDA”, dodao je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Najavio je da će Bh. blok već sljedeće sedmice otvoriti mogućnost da se neki drugi subjekti priključe ovoj političkoj opciji.

Kako je naveo Nermin Nikšić SDA, DF i HDZ će imati mogućnost da promjene rukovodstvo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“SDA, DF i HDZ mogu da promijene rukovodstvo u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije kao što imaju i dovoljan kapacitet da izaberu Vladu ali da li će do toga doći, vidjećemo”, kazao je Nikšić te dodao:

“Kada je u pitanju Vijeće ministara ne odlučuju ni SDA ni DF o tome da li će biti vlasti. O tome će odlučiti SDS i SNSD zato što je SDA svojim glasanjem omogućila da imaju većinu u Domu naroda, 8 od 15 delegata.”

Za kraj, Nikšić je dodao da mu sada "smiješno izgleda floskula u kojoj se DF pozivao na borbu protiv HDZ-a i SNSD-a".

Izvor: 
BNN.BA/N1