Nikšić o mogućoj koaliciji sa SDA: "Ne možemo sjediti na tribinama i grickati košpice..."

Da li u vlast ili ne, Bh.blok odluku će saopštiti 29.1.2019.godine

Nikšić o mogućoj koaliciji sa SDA: "Ne možemo sjediti na tribinama i grickati košpice..."

22.01.2019 - 22:15
Politika

Mi smo bezbroj puta i u kampanji rekli da nećemo s njima koalirati, niti bilo kakva promjena odluke pojedinačno od SDP-a dolazi u obzir. Kad smo otvorili ovu priču, kad smo otvorili mogućnost da zbog stanja u BiH, zbog činjenice da na političkoj sceni imamo partije koje blokiraju put BiH u NATO i EU, koji žele da uvedu nove podjele, koje govore o podjeli države BiH, onda smo rekli da kao BH blok imamo odgovornost i da se ne možemo povući samo tako na tribine, grickati košpice i gledati šta se dešava na političkoj sceni BiH SDP sam ne ide na koaliciju na bilo kojem nivou sa bilo kojom nacionalnom strankom. Kakva će biti odluka BH bloka, to ćete znati 29. januara – kazao je , nakon četverosatne sjednice Predsjedništva SDP-a, Nermin Nikšić, predsjednik te stranke. Da li njegova izjava izgleda kao uvertira za buduću koaliciju sa SDA? Vjerovatno jer u Nikšićevoj izjavi ima i previše "izgovora" i "moranja".

SDP BiH

Nikšić kaže da ako dođe do odluke da Bh.blok, taman i "krezav", bez Naše stranke, donese odluku da ide u koaliciju sa "etnonacionalnim strankama", ono to neće učiniti tek tako već će SDA-u, HDZ-u i SNSD-u ponuditi jedan dokument koji će podrazumijevati i stavljati u fokus građane Bosne i Hercegovine.

- Svi se fokusiraju na svoju etničku pripadnost, na svoje narode, a mi bi željeli da govorimo o građanima BiH i o BiH. Svakako da, ukoliko bi opredjeljenje BH bloka bilo da krene u razgovore sa etnonacionalnim strankama o formiranju vlasti, to podrazumijeva izradu preciznih programa, uslova i načina na koje bi formirali vlast pa onda zavisi da li bi oni prihvatili. Odluka da li definitivno zaustavljamo sve pregovore i ostajemo opozicija, ili smo spremni da otvorimo razgovore, će biti 29. januara na sastanku BH bloka - ponovio je predsjednik SDP-a - tvrdi Nikšić.

Dosta učesnika u političkom "saobraćaju", tvrde da je Nikšić već donio odluku da ide u koaliciju sa SDA ali da je, polako, uvodi u javni prostor jer je ne može, tek tako, saopštiti nakon izričitih "nikada ne sa SDA".

Test buduće koalicije SDA, DF i SDP, desit će se prvo u Tuzlanskom kantonu a, zatim, u Kantonu Sarajevo. Taj odnos snaga prenijet će se i na Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu prilikom čega se mogu očekivati velike turbulencije unutar SDP-a, posebno kako se kongres ove partije bude približavao jer, sigurno je, okorjeli SDP-ovci, javnu sramotu koalicije sa SDA-om, nakon višegodišnjeg političkog rata i višestrukih "nikada ne SDA-u", teško mogu progutati.
 

Izvor: 
BNN.ba