Nikšić: Stranke HDZ i SNSD su spremne da ruše državu, blokade će biti evidentne

"Vagao sam da li da idemo u vlast"

Nikšić: Stranke HDZ i SNSD su spremne da ruše državu, blokade će biti evidentne

16.02.2019 - 00:06
Politika

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a bio je gost Face televizije. 

Ja sam vagao da li da idemo u vlast, bio sam i za i protiv. Do četvrtka i glasanja u skupštini ZDK-a, kada je definitivno postalo jasno da oni koji se trebaju suprostaviti (SDA) onima koji žele blokirati put BiH u NATO, SNSD i HDZ, kada je postalo jasno da imaju 8 od 15 delegata u Domu naroda državnog parlamenta, smatram da je bespredmetno da se ulazi u vlast jer ne možete donijeti nijedan zakon bez njihove saglasnosti. Do četvrka sam naginjao da uđemo u vlast“, rekao je Nikšić, tom prilikom. 

 

Nermin Nikšić, SDP

„Odluka je sigurno teška. Kakvu god da smo donijeli, bila bi pogrešna. Uvijek će neko misliti drugačije. Vaša anketa pokazuje da je naša odluka bila ispravna. Nama se pokušava podmetnuti kako izjednačavamo SDA, HDZ i SNSD, nije tačno. Ja ne izjednačavam njihovu historijsku ulogu. SDA nije politička partija koja je spremna da ruši državu kao što rade ove dvije“, kazao je Nikšić.

Zašto je SDA glasala za SNSD-ove I HDZ-ove ljude(?), pitao je voditelj, na što je Nikšić odgovrio:

„To treba njih pitati. Ja mogu samo pretpostavljati. Meni je bespredmetno ulaziti u tu priču. Blokade i neprolaznosti zakonskih rješenja će biti evidentne. Ljudi žele nekoga ko će biti žrtveno jagnje. Ja ne želim da vjerujem da to SDA svjesno radi“, naglasio je Nikšić te nastavio:

„2014. u Mostaru, sjetite se konferencije Izetbegovića i Čovića, sve su se dogovorili, ali neće građane da zbunjuju. Mi ni danas ne znamo ništa“, rekao je Nikšić.

Glavni razlog neulaska u vlast je to što je prije vaše odluke bilo završeno formiranje Doma naroda u kojima su i HDZ i SNSD dobili većinu, konstatovao je Hadžifejzović.

„Mi smo pokazali da nam nije stalo do funckija i fotelja. Mi ne odustajemo od onoga što smo pričali i obećavali. Svako zakonsko rješenje koje je naša obaveza prema putu ka EU, imat ce podršku zastupnika SDP-a i Bh. Bloka. Glasat ćemo za izborni zakon koji će nas sve izjednačiti“, dodao je Nikšić.

Šta se može iz opozicije uraditi?

„Pozicija i opozicija su u identičnoj ulozi. Moramo dogovarati i prilagodavati zakonska rješenja. Drugog načina da nešto prođe u Domu naroda nema. Funkcija opozicije je i da bude korektivni faktor. Glasat ćemo za sve što je u interesu građana“, istakao je Nikšić.

„SDP nije dio samo bošnjacke politike. Omjer je 60-40. Bh. Blok neće biti dio vlasti, a da nema sve konstitutivne narode u strukturi. Ja ne mislim da se za državu bori samo tako što sjedite u ministarskim foteljama. Ovdje nije u pitanju borba za BiH već što je nemoguće uraditi neke stvari. U Bh. Bloku je SDP najjača politička partija. Bh. Blok je najjači u državnom parlamentu, imamo trećinu i u federalnom parlamentu. Ako ulazimo u vlast, mi smo najjača grupacija i postavljamo uslove. Ako ulazio dio, onda nismo najjači, tada moramo prihvatiti tuđe uslove. Sve su to razlozi zbog kojih vagate, za ili protiv“, rekao je Nikšić.

Izvor: 
BNN.ba / FACE TV