Ništa od izbora u Mostaru, barem još dvije godine

Pregovori ne idu

Ništa od izbora u Mostaru, barem još dvije godine

12.02.2020 - 09:00
Politika

Funkcioneri i SDA i HDZ-a, jedni iz Sarajeva, drugi iz Mostara, jedni iz Bosne i Hercegovine, drugi iz (ne)vidljive "Herceg-Bosne", saopštili su da još uvijek nema dogovora oko formiranja nove Vlade Federacije BiH. To znači da nema ni dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, odnosno da izbora u Mostaru neće biti ni ove, 2020.godine.

Svaka pregovaračka strana ima svoje adute za ucjenu a kako centralni državni organi su tek ispostava entitetsko-etničkih predstavnika, tako je država nemoćna da osigura osnovna ljudska prava i obezbjedi osnovna načela demokratije, ma ko da je ugrožava i uzurpira.

HDZ-u i SDA-u se ne žuri u vezi formiranja Vlade Federacije BiH, jer oni tamo imaju svoje ministre. Još manje im se žuri da dođe do izbora u Mostaru - jer oni i tamo imaju apsolutnu vlast duže od deset godina. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, HDZ-u je to najvažnije pitanje ali na njegovo rješavanje mogu čekati, najmanje, do 2022.godine.

S druge strane, SDA je, također, unutar Vlade Federacije BiH i ni njima se ne žuri da dođe do dogovora, čim prije. Mostar jeste u rukama HDZ-a, ali SDA im je to omogućila predavši im u ruke ovaj grad, iako su 2007.godine rezultati izbora bili sasvim drugačiji. Što se tiče Izbornog zakona BiH, on trenutno u potpunosti odgovara SDA-u iz više razloga - način ucjene HDZ-a, kontrole izbornog procesa u najvećem obimu i slično.

Ovakva pat potizcija najmanje odgovara koalicionom DF-u koji je SDA-ova poluga za provociranje HDZ-a. Kada dođe do velikog dogovora, poput onog u Ženevi 1993. ili Vašingtonu 1994.godine, tada će politički žirant, DF, jednostavno bitipretvoren u žrtvu, baš kao što je prethodno SDA-ovom snagom vraćen sa političkog kraja, na početak.

Dok se ovi procesi događaju, građani Federacije BiH žive u, praktično, etničko-stranačkom aparthejdu. Izbori su puka forma legitimizacije jedne te iste vlasti, Izborni zakon BiH je poluga očuvanja te iste vlasti, a nerazumijevanje koalicionih partnera i dužina pregovora jedino imaju efekta na sve intezivnije iseljavanje iz BiH, koje će od marta 2020.godine postati kolosalno - jer Njemačka otvara svoja vrata, širom.

Izvor: 
BNN.BA