Nova optužnica protiv Milana Lukića, osuđenog na doživotni zatvor

Tužilaštvo BiH

Nova optužnica protiv Milana Lukića, osuđenog na doživotni zatvor

13.12.2019 - 16:44
BiH

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv zločinca Milana Lukića, rođenog 1967. godine u Foči. Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne koju mu je izrekao MKSJ u Hagu, Tužilaštvo je ispunilo posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Lukića. 

Optuženi se tereti da je, za vrijeme agresije na BiH, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore s područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, optuženi je, zajedno s drugim pripadnicima VRS, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi lično sudjelovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga. Optuženi se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Lukić je već osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Proglašen je krivim za progone, ubistvo, istrebljenje, okrutno postupanje i nehumana djela, kao i zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, u vezi sa šest odvojenih incidenata.

Osuđen je i za ubistvo pet muškaraca Bošnjaka, civila na rijeci Drini 7. juna 1992. ili približno tog datuma i za ubistvo sedam muškaraca Bošnjaka, civila u fabrici “Varda” u Višegradu 10. juna 1992. ili približno tog datuma. Lukić je proglašen krivim i za ubistvo Hajre Korić. Dodatno je proglašen krivim za premlaćivanje bošnjačkih zatočenika u zatočeničkom logoru u Uzamnici.

Izvor: 
BNN.BA