Novalić: Mi razgovaramo, ali je centar odlučivanja izvan Vlade

Premijer Vlade FBiH poziva ministre DF-a da se vrate

Novalić: Mi razgovaramo, ali je centar odlučivanja izvan Vlade

09.06.2015 - 15:07
Politika

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da je današnja sjednica Federalne vlade održana, nažalost, bez ministara iz DF-a iako je tema, generalno gledano, bila isključivo reformska, proevropska.

On kaže da ne zna kako će DF, kojeg i dalje naziva partnerom u vlasti, objasniti odsustvo  ministara s ovakve tematske sjednice. Premijer duboko vjeruje, izjavio je, da će se DF-ovi ministri vratiti obavezama.

- Pružamo ruku i pozivamo ih na konstruktivan rad Vlade FBiH - rekao je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice.  

Na novinarska pitanja šta će on poduzeti povodom poziva iz DF-a da kao premijer pokrene proceduru razrješenja dužnosti ministara te stranke, odgovorio je da to neće činiti jer ih on nije doveo u Vladu već je koalicija dogovorila sastav (Vlade). To će učiniti jedino ako neki potencijalni budući politički dogovori ne dovedu do formiranja nove koalicije, dodao je.

Upitan da li u novonastaloj situaciji ima razgovora s DF-om, odgovorio je: "Mi razgovaramo, ali centar odlučivanja je pomjeren negdje izvan Vlade". Premijer je na ovoj pres-konferenciji posebno naglasio značaj reformske agende, koju u četvrtak treba potpisati s predstavnicima EU.

- Agenda još nije javna jer nije potpisana. Ovo je prva Vlada u Bosni i Hercegovini koja ju je prihvatila - kazao je Novalić.

 

Izvor: 
Fena