Novalić: Uhapsiti ovakvog premijera jeste državni udar, nisam jeo ni pio od četvrtka

Ročište za određivanje pritvora

Novalić: Uhapsiti ovakvog premijera jeste državni udar, nisam jeo ni pio od četvrtka

31.05.2020 - 07:02
Politika

Jučer je od 20h pa sve do 3h narednog dana, održavano ročište o određivanju pritovra uhapšenim u aferi "respiratori": federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme "FH Srebrena malina" Fikretu Hodžiću. Tužilaštvo BiH im na teret stavlja udruživanje radi činjenja krivičnog djela, krivotvorenje isprave, sticanje protivpravne imovinske koristi i sl.

Advokati osumnjičenih, Vasvija Vidović, Kadrija Kolić, Muhidin Kapo i drugi, negiraju postojanje navedenih krivičnih djela, navodeći da ona nisu ni opisana, te da za njih nisu podastrijeti dokazi. Sudu BiH se obratio i Novalić koji je kazao:

U kratkom izlaganju Novalić je naveo da je "iznimno frustriran ovim događajima".

- Samo još da kažu da smo i pandemiju uvezli iz Kine. Upravu su moji branioci, koji su kazali da su mene primijetili iz međunarodne zajednice i kazali mi: "Hajde dečko", a bukvalno, mi je Valentin Incko rekao tako. Rekli su mi da na nivou FBiH uradim ono što sam uradio u kompanijama gdje sam bio direktor, dok sam bio baratao sam i sa dvije milijarde KM, a ne da se sad bavim sa 10 miliona. Tužilaštvo je pokazalo neznanje rada Vlade FBiH. Ovo što oni govore nije istina, kao što je rekao Njutn "ne može se opisati nešto što se nije dogodilo". Uhapsiti ovakvog premijera jeste državni udar, a moram kazati da od četvrtka nisam ni jeo ni pio - kazao je Novalić.

Odluku od određivanju privota ili puštanju na slobodu, Sud BiH donijet će danas.

Izvor: 
BNN.BA