Nove "Ševe" u Sarajevu? KOS-ov oficir Mujezinović osnovao zaštitarsku agenciju

Izmjene zakona po kojima je Mujezinović formirao agenciju predložio je ministar UP-a Aljoša Čampara

Nove "Ševe" u Sarajevu? KOS-ov oficir Mujezinović osnovao zaštitarsku agenciju

19.08.2017 - 16:25
Politika

Enver Mujezinović je bivši oficir KOS-a. U Sarajevo je stigao direktno iz Beograda krajem aprila 1992.godine, pred samo izvođenje državnog udara u glavnom gradu Republike Bosne i Hercegovine. Čim je došao, bez bilo kakve provjere i saslušanja, iako je prešao put Beograd-Sarajevo preko više desetina četničkih barikada i u trenutku kada je gotovo cijela istočna Bosna pala u ruke agresora, Mujezinović je postavljen na mjesto šefa bezbjednosti Ministarstva odbrane RBiH. Očito je KOS-ova mreža u Sarajevu već bila pustila korijenje. Njegova karijera je, potom, obilježna crnilom koje još uvijek nije procesuirano jer se trogvina krvavim tajnama još uvijek odvija između vrha politike i vrha pravosuđa u našoj zemlji.

Mujezinović je, potom, imenovan za šefa Službe državne bezbjednosti Saraajevo. Bivši šef ove službe, Munir Alibabić je, u svom pismu Aliji Izetbegoviću, upozorio da se Mujezinović samo bavi organizatorima pokreta otpora što će se, uskoro, zaista pokazati tačnim da je Mujezinović nastavio posao kao da je instrukcije i dalje dobijao iz Beograda.

Svoje najprisnije veze tokom cijelog svog boravka u Sarajevu održavao je sa Bakirom Alispahićem s kojim ga vezuje suđenje za terorizam u slučaju "Pogorelica", osumnjičenost za nekoliko političkih ubistava, progon branilaca Republike BiH, činjenje najtežih krivičnih djela zloupotrebom aparata bezbjednosti.

Kada se rat okončao, Mujezinović je kao Alispahićev kadar unutar SDA uvijek bio na funkcijama i poslovima koje je, zapravo, kontrolisao alispahić kao jedan od najvećih ratno-poratnih profitera i parazita budžeta Bosne i Hercegovine. Tako je Mujezinović danas, kao i unazad nekoliko godina, praktično na mjestu odakle godinama utiče i rukovodi poslovima namjenske proizvodnje Federacije BiH. Kakve veze ima oficir KOS-a sa namjenskom prozivodnjom? Stručno - nikakve, ali gledano iz ugla profiterstva i organziacije skretanja državnog novca u privatne, Alispahićeve džepove, ima itekako.

Skupa sa Mujezinovićem Alispahić je u namjensku industriju smjestio i svog kadra Hajrudina Pezu, svog sina Harisa Alispahića a kontakte je uspio uvezati i sa aktuelnim ministrom energetike Nerminom Džindićem iz SBB-a, stranke Fahrudina Radončića. Otud su veze Radončića i Alispahića više nego očite a njih dvojica, Alispahić i Mujezinović,  kao direktno osumnjičeni za najmanje tri politička ubistva i pokušaja ubistva, ne nalaze se na meti "Radončićevih istraga o političkim ubistvima" već, upravo, suprotno. 

Međutim Mujezinović i Alispahić imaju još jednog prijatelja i to u liku i djelu ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare. Upravo je na njegovu inicijativu izmijenjen zakon o zaštitarskim agencijama koji je direktno pogodovao novom Mujezinovićevom poslu - otvaranje zaštitarske agencije. Nema sumnje da je i u ovom poslu Mujezinović usko vezan sa Alispahićem pa je moguće da Čamparu, Radončića, Alispahića i Mujezinović vezuje isti zajednički neprijatelj ali i potreba sa stvaranjem terena kako za profit tako i za političko pozicioniranje.

Otud za kriminal u namjenskoj industriji, koji ej itekako istražen i jasan, MUP Aljoše Čampare već godinama ne poduzima ništa iako imaju podatke. S druge strane, pogodovanjem Mujezinoviću, koji je otvaranjem zaštitarske agencije moguće osnovao nove "Ševe"?, Čampara pokazuje da zakoni ne vrije za sve već su vrlo selektivni i rafinirano usmjereni s obzirom na politčku klimu i ciljeve predstojeće kampanje 2018.

S obzirom da je dozvola za formiranje zaštitarske agencije data čovjeku koji se sumnjiči za dva politička ubiustva, za izazivanje bratoubilačkog rata u Sarajevu, za čovjeka koji se direktno dovodi u vezu sa radom za agresorsku stranu kao i čovjekom koji je rušio  Bosnu i Hercegovinu u svojim dokumentima i svjedočenjima, postavlja se pitanje zašto Radončiću (koji medijski i politički štiti Mujezinovića) i Čampari (koji mu je zakonski i procesno pogodovao) treba Mujezinović i njegove, moguće, nove "Ševe" u sred Sarajeva!?

Redakcija BNN

Izvor: 
BNN.BA