Novinari osudili uzraelski crtani film o Gazi

Projekat neće pomoći Izraelu da popravi svoj imidž u svijetu

Novinari osudili uzraelski crtani film o Gazi

18.06.2015 - 14:46
Svijet

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova postavilo je na youtube-u ove nedjelje kratki crtani film u kome ismijeva izvještavanje stranih novinara iz Pojasa Gaze, uz upozorenje da tim palestinskim područjem vlada terorizam.

Udruženje stranih novinara je saopštilo da je iznenađeno i alarmirano tim potezom ismijevanja, uz ocjenu da je odraz veoma lošeg ukusa.

U animiranom filmu vidi se novinar, očito Amerikanac plave kose, kako stoji nasred ulice u Gazi i govori o "modernom društvu", u kome "obični ljudi" samo pokušavaju da žive svoje živote. On kaže da nema terorista tamo i hvali lokalno stanovništvo, dok maskirani član Hamasa iza njegovih leđa ispaljuje rakete.

Podzemne tunele, koje su hamasovci izgradili za napade na Izrael, reporter, nakon što je odletio u vazduh u prethodnoj sceni, opisuje kao "fascinantni pokušaj Hamasa da izgradi metro... koji će dovesti sistem transporta u Gazi u 21. vijek". Militanti u međuvremenu noseći oružje u pozadini napreduju u pravcu Izraela. Pohvale palestinskog društva " liberalnog i pluralističkog" se nižu dok hamasovci kidnapuju jednog homoseksualca, sve do pojave voditeljke, koja stavlja naočare svom kolegi kako bi mogao da "vidi realnost življenja pod vladavinom Hamasa". Novinar tada doživi šok i pada u nesvijest.

"Otvori oči. Terorizam vlada Gazom", kaže ona.

Udruženje stranih novinara osudilo je odluku da se objavi taj crtani film, istakavši da to nije ono što je potrebno Izraelu kako bi bio shvaćen ozbiljno u međunarodnoj zajednici.

" Udruženje stranih novinara je iznenađeno i alarmirano odlukom izraelskog Ministarstva spoljnih poslova da producira crtani koji ismijeva izvještavanje stranih medija o prošlogodišnjem ratu u Gazi. U vrijeme kada Izrael mora da se bavi ozbiljnim pitanjima u Iranu i Siriji, uznemirujuće je da ministarstvo troši vrijeme producirajući video od 50 sekundi, koji pokušava da ismije novinare koji izvještavaju o sukobu, u kome je 2.100 Palestinaca i 72 Izraelaca ubijeno ", navodi se u saopštenju i ističe: "Izraelska diplomatija želi da bude shvaćena ozbiljno u svetu. Objavljivanje obmanjujućih i loše zamišljenih videa na Jutjubu je neodgovarajuće, nije od pomoći i podriva ministarstvo, koje kaže da poštuje strane novinare i slobodu njihovog rada u Gazi".

Strane agencije navode da udruženje okuplja oko 500 novinara koji izvještavaju iz Izraela, Pojasa Gaze i sa Zapadne obale. Izraelski mediji javljaju da je crtani film dio zvanične proizraelske propagande, odnosno napora da se odbrani od izvještaja UN o prošlogodišnjem ratu.

Očekuje se da će izvještaj, koji će uskoro biti objavljen, kritikovati tvrdnje Izraela da je učinjeno sve kako bi se minimizirale civilne žrtve.

Liberalni izraelski list "Haarec" piše da u filmu nema stotina mrtvih palestinskih civila, uključujući djece, koji su pokušavali da žive mirnim životom prije nego što su ubijeni u izraelskim napadima prošlog leta. Ne vidi se ni totalno razaranje u Gazi .

Isti list navodi da strana štampa može biti kritikovana za izvještavanje o palestinsko-izraelskom sukobu jer često pogrešno interpretira realnost, ignoriše važne trendove i pokušava da zauzme patronizirajući pristup konfliktu kako što to čini u ostalom djelu Bliskog istoka. Ali poenta tog videa nije bila da ubijedi strane novinare u njihove greške, već je uvrjedljiv, omalovažavajući i vrlo lošeg ukusa i neće pomoći Izraelu da popravi svoj imidž u svetu, ocjenjuje komentator " Haareca". 

Izvor: 
Fena